Japonia | La Osaka a început summitul G20

  • 28 Iunie 2019 08:55
Japonia | La Osaka a început summitul G20

"Mult de muncă" în perspectivă, în încercarea de a-i determina pe liderii mondiali, mai dezbinați ca niciodată, să ajungă la un acord pe dosare precum comerțul, schimbările climatice sau chiar în privința direcției care să fie imprimată mondializării: un summit G20, potențial exploziv, a început vineri la Osaka, transmite AFP, preuat de Agerpres.

Liderii celor mai mari 20 de puteri ale planetei se reunesc vineri și sâmbătă în orașul-port din vestul Japoniei pentru întâlnirea anuală a unei familii internaționale care, de la inițierea acestor reuniuni în 2008, nu încetează să se destrame.

Un prim subiect controversat îl reprezintă comerțul."Va fi mult de muncă", a declarat premierul australian Scott Morrison după întâlnirea de joi seara cu președintele Donald Trump."Am părăsit cina spunându-mi că va fi dificil" de conciliat pozițiile americană și chineză.

Înaintea întâlnirii mult-așteptate dintre președinții Donald Trump și Xi Jinping de sâmbătă, liderul american a dat tonul, criticând ferm și pentru motive diferite India, Germania și chiar țara gazdă, fără să uite de China.

Care sunt șansele ca Trump să își îmblânzească retorica și pozițiile tranșante pentru a ajunge la o înțelegere cu rivalul său chinez?

Analistul Ebrahim Rahbari de la CitiFX a evaluat la 60% probabilitatea unui "acord pentru reluarea negocierilor care să aibă ca scop ultim un acord complet, dar fără un efect imediat important, dacă nu acela de a amâna amenințarea unor taxe vamale suplimentare asupra importurilor din China".

Chiar și așa, aceasta ar reprezenta o ușurare pentru cei care se tem de impactul pe care acest război comercial îl are asupra conjuncturii mondiale.

Dar o astfel de perspectivă nu este certă, dacă este să dăm crezare unui articol apărut în Wall Street Journal, care afirmă că Beijingul intenționează să își impună condițiile, printre acestea numărându-se ridicarea sancțiunilor americane impuse companiei Huawei. Ceea ce consilierul economic al președintelui american, Larry Kudlow, a dezmințit ferm.

Duelul sino-american promite să eclipseze celelalte subiecte incluse pe agenda summitului G20, ceea ce pare să îl deranjeze pe președintele Franței Emmanuel Macron, sosit miercuri în Japonia.

"Suntem prizonierii unei tensiuni care trebuie să fie un acord între SUA și China. Este o metodă proastă. Comerțul nu este un joc", a insistat joi șeful statului francez, care așteaptă o confirmare a importanței multilateralismului în cadrul summitului G20.

Neînțelegeri există și în privința schimbărilor climatice. Donald Trump, care a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris din 2015, își agresează constant partenerii pe această temă.

Un alt lider turbulent, președintele brazilian Jair Bolsanoro, a lansat deja un avertisment ca răspuns la criticile Germaniei, căreia i s-a alăturat Franța, în legătură cu acțiunile sale în domeniul mediului: "Brazilia trebuie respectată. Nu vom accepta să fim tratați ca în trecut", a avertizat șeful statului brazilian.

Disensiuni apar și în privința direcției în care ar trebui să se îndrepte mondializarea, la 11 ani de la debutul primei reuniuni la nivel înalt G20, când liderii s-au unit pentru a face față gravei crize financiare mondiale.

Președintele rus Vladimir Putin a criticat liberalismul într-un interviu acordat Financial Times, un ecou la discursul omologului său american, cu care urmează să se întâlnească la Osaka în cursul zilei de vineri. În privința Iranului, Putin se află în schimb pe o poziție complet opusă președintelui Trump și este de așteptat că va încerca să îl tempereze pe liderul de la Casa Albă pe acest subiect în cadrul întrevederii.

Pe parcursul celor două zile de discuții de la Osaka, atenția va fi îndreptată și asupra cancelarului german Angela Merkel. Cancelarul german, care simbolizează înclinarea spre compromis și spre tradiția multilateralismului, contestate în ultima vreme de creșterea populismului, s-a deplasat în Japonia după o nouă criză de tremurat, care a ridicat semne de întrebare în privința stării sale de sănătate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău