Japonia își exprimă îngrijorarea în legătură cu "escaladarea militară" de lângă teritoriul său

  • 03 Septembrie 2018 10:18
Japonia își exprimă îngrijorarea în legătură cu

Japonia se confruntă cu un mediu de securitate dificil, China și Rusia amplificându-și activitățile militare, iar Coreea de Nord prezentând "o amenințare iminentă", și-a exprimat din nou îngrijorarea, luni, ministrul nipon al apărării, informează AFP.

"China și-a amplificat rapid forța de acțiune și și-a intensificat activitățile militare în spațiile maritime și aeriene de lângă țara noastră, iar din acest motiv aceasta a devenit o preocupare majoră", a insistat Itsunori Onodera în fața înalților responsabili ai Forțelor de Autoapărare ale Japoniei (armata niponă) și a enumerat operațiunile aeropurtate din jurul Japoniei și prezența unui submarin nuclear lângă insulele disputate.

Onodera a făcut aceste declarații chiar și în condițiile în care Tokyo încearcă să-și amelioreze relațiile diplomatice cu Beijingul, premierul Shinzo Abe urmând să întreprindă luna viitoare o vizită la cel mai mare partener comercial al Japoniei.

După ce a revenit la putere, la sfârșitul lui 2012, Abe a adoptat o poziție fermă asupra disputelor teritoriale între cele două țări, agravând tensiunile cu Beijingul. Însă, de atunci, el și-a temperat retorica și i-a solicitat Chinei să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să renunțe la programele sale nuclear și balistic.

De asemenea, companiile nipone și-au exprimat dorința de a-și strânge relațiile cu Beijingul, pentru a stimula afacerile.

Totodată, Onodera a declarat că și Rusia și-a activat forțele militare într-un mod îngrijorător. Moscova intenționează să organizeze exerciții de mare amploare și să desfășoare arme puternice, în special rachete sol-aer, în insulele Kurile de Sud, a subliniat el.

Nu în ultimul rând, Onodera a reiterat că Phenianul va continua să constituie o "amenințare serioasă și iminentă" pentru Japonia, în pofida eforturilor internaționale menite să convingă Phenianul să se denuclearizeze. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău