Japonia intenționează să instaleze sistemul de apărare antirachetă american Aegis Ashore pe nave maritime
-
09 Decembrie 2020 10:58
Japonia intenționează să construiască două nave maritime echipate cu unități ale sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, după ce opoziția a forțat guvernul să abandoneze versiunea terestră a sistemului, a anunțat miercuri ministrul nipon al apărării, informează AFP, potrivit Agerpres.
Tokyo a anunțat în iunie că renunță la desfășurarea pe teritoriul său a costisitorului sistem de apărare antirachetă în două departamente nipone, din cauza unor probleme tehnice, a unor costuri tot mai mari și a nepopularității acestuia.
Ministerul Apărării nipon va studia posibilitatea de "a construi două nave echipate cu sistemul Aegis" ca alternativă la proiectul abandonat, a declarat ministrul Nobuo Kishi în timpul unei reuniuni a Partidului Liberal-Democrat (PLD, la putere), dedicată problemelor apărării.
Guvernul nipon dorește ca acest nou proiect să fie aprobat de săptămâna viitoare, potrivit postului public de televiziune NHK.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore a fost aprobat în 2017 de guvernul nipon, într-o perioadă în care Coreea de Nord și-a sporit testele balistice în apropiere de Japonia. Achiziția era văzută la început și ca un mijloc de apropiere de președintele Donald Trump, care insista ca aliații Washingtonului să cumpere arme americane.
Achiziția și întreținerea vreme de 30 de ani a două unități Aegis Ashore au fost evaluate la 4,2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, factura finală a programului risca să crească foarte mult în condițiile în care, în fața temerilor locuitorilor, guvernul s-a angajat ca propulsoarele rachetelor de interceptare ale Aegis Ashore să nu poată recădea asupra zonelor locuite.
Nicio estimare a costurilor noului sistem nu a fost comunicată.
Nobuo Kishi a mai anunțat că Ministerul Apărării intenționează să crească raza de acțiune a rachetelor ghidate sol-mare, pentru a avea capacitatea de a ținti amenințări la distanțe mai mari.
Această transformare "își propune să consolideze capacitatea de apărare" a Japoniei "și nu să obțină capacitatea de a ataca teritoriile inamice", a subliniat Kato.
De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia menține o politică defensivă, conform Constituției sale pacifiste care interzice folosirea forței drept mijloc de soluționare a diferendelor internaționale. Pentru apărarea sa, Japonia depinde în mare măsură de SUA.