Japonia a prelungit cu doi ani sancțiunile unilaterale impuse Coreei de Nord

  • 09 Aprilie 2019 10:33
Japonia a prelungit cu doi ani sancțiunile unilaterale impuse Coreei de Nord

Japonia a decis să prelungească, marți, cu doi ani, sancțiunile unilaterale impuse Coreei de Nord, ca măsură de presiune pentru denuclearizarea Phenianului și rezolvarea problemei cetățenilor japonezi răpiți, a informat agenția locală de știri Kyodo, preluată de EFE și Agerpres.

Perioada de aplicare a acestor sancțiuni urma să se încheie sâmbătă.

Sancțiunile prevăd, printre altele, interzicerea totală a exporturilor și importurilor bilaterale, precum și intrarea în Japonia a navelor înregistrate în Coreea de Nord sau care s-au oprit într-un port nord-coreean.

În urma testelor cu rachete efectuate de Phenian, Japonia a instituit în 2006 un complex de sancțiuni unilaterale față de țara vecină, iar de atunci a prelungit în mai multe rânduri aceste măsuri, în paralel cu cele aplicate Coreei de Nord de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Prin intermediul sancțiunilor, Japonia încearcă să impulsioneze regimul lui Kim Jong Un să ia măsurile specifice pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea, după cum s-a stabilit la summiturile cu Coreea de Sud și SUA, un angajament aflat într-un punct mort ca urmare a dezacordului dintre Phenian și Washington cu privire la foaia de parcurs.

Decizia încearcă de asemenea să pună presiune pe Coreea de Nord pentru rezolvarea dosarului cetățenilor niponi pe care i-a răpit între 1977 și 1983.

Conform AFP, Phenianul a admis în 2002 răpirea a 13 japonezi în scopul de a-și forma spionii în ce privește limba și cultura japoneze. O lună mai târziu după această recunoaștere, cinci dintre cetățenii niponi au fost lăsați să se întoarcă în Japonia. Tokyo a numărat cel puțin 17 persoane răpite și suspectează zeci de alte dispariții ca fiind opera serviciilor nord-coreene.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău