Japonia a lansat prima unitate de infanterie marină pentru a apăra insulele revendicate de China

  • 07 Aprilie 2018 19:11
Japonia a lansat prima unitate de infanterie marină pentru a apăra insulele revendicate de China

Japonia a lansat sâmbătă prima sa unitate de infanterie marină care va fi însărcinată cu apărarea insulelor pe care Tokyo și Beijingul și le dispută în Marea Chinei de Est, informează AFP.

Multă vreme, Japonia a fost reticentă să creeze o unitate de luptă amfibie din cauza Constituției sale pacifiste, adoptată în 1947, care îi interzice să folosească forța pentru a soluționa diferende internaționale. Dar creșterea puterii militare a Chinei în regiune a schimbat datele problemei, notează AFP.

Cu sediul la Sasebo, în vestul arhipelagului nipon, și cu un efectiv de 2.100 de militari, brigada amfibie a Forțelor de Autoapărare Japoneze a fost lansată în cursul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă, urmată de un exercițiu comun cu infanteriști marini americani.

Unitatea va avea ca scop să apere insulele nelocuite din Marea Chinei de Est revendicate deopotrivă de Tokyo și Beijing și să le recucerească în caz de invazie. Unitatea, care va ajunge să numere 3.000 de militari, va fi echipată cu avioane hibrid de tip V-22 Osprey și vehicule de asalt amfibii.

"Apărarea insulelor izolate este o sarcină presantă, într-o perioadă în care securitatea din jurul țării noastre se deteriorează", a declarat în timpul ceremoniei viceministrul apărării Tomohiro Yamamoto.

De mulți ani, Japonia și China își dispută numeroase insule în Marea Chinei de Est, numite Senkaku de către niponi și Diaoyu de către chinezi. Aceste insule nelocuite sunt administrate de Japonia, însă vase ale pazei de coastă chineze se aventurează frecvent în zonă, provocând tensiuni diplomatice, notează France Presse, citată de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău