Japonia a activat alerta maximă în sud-vestul țării pentru ploi puternice

  • 10 Iulie 2021 12:25
Japonia a activat alerta maximă în sud-vestul țării pentru ploi puternice

Autoritățile nipone au activat sâmbătă alerta maximă în mai multe municipii din sud-vestul țării, după ce Agenția Meteorologică din Japonia (JMA) a avertizat cu privire la ploi torențiale care au început deja să cadă asupra regiunii, relatează EFE, citat AGERPRES.

A fost activată alerta de nivel 5 - cea mai înaltă în caz de dezastru natural - în mai multe prefecturi din Kumamoto, Miyazaki și Kagoshima (toate în insula Kyushu) unde locuiesc aproximativ 245.000 de persoane, potrivit agenției Kyodo.

Alerta 5 implică faptul ca cei care nu au fost evacuați să se adăpostească în cel mai sigur loc posibil.

În acest caz, autoritățile au recomandat rezidenților din aceste municipii să rămână în casele lor, departe de râuri și de alte cursuri de apă (în fața pericolului de alunecări de teren) și să urce la etajele superioare și chiar pe acoperiș dacă este necesar.

Alerta maximă a fost declanșată la o săptămână după ce ploile abundente au determinat o amplă alunecare de teren, care a provocat 9 morți și 20 de dispăruți în orașul Atami (la 80 de kilometri sud-vest de Tokyo).

Nu există încă informații despre răniți sau persoane dispărute la Kyushu, deși prefectura din Kagoshima, unde JMA a avertizat că vor cădea ploi torențiale, zeci de familii au rămas izolate după inundarea mai multor drumuri.

Localitatea Satsumasendai, din Kagoshima, se confruntă în prezent cu ploi abundente de până la 96,5 de milimetri pe oră, o cifra record potrivit JMA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău