Janos Bolyai – matematicianul care a revoluționat geometria

  • 07 Iulie 2016 09:27
Janos Bolyai – matematicianul care a revoluționat geometria

Un matematician ardelean a contribuit la o nouă viziune asupra geometriei. Janos Bolyai a fost atras de științele exacte și inițiat în tainele matematicii de tatăl lui, matematician la rândul său.

Se spune că nu a supraviețuit secolelor nici un portret original al lui Janos Bolyai, însă oamenii de știință sunt unanim de acord: a rămas în istorie pentru că a conceput o geometrie nouă, diferită de cea clasică, atribuită lui Euclid.

Este născut în anul 1802, la Cluj, într-o familie maghiară care s-a mutat la Târgu-Mureș doi ani mai târziu, pentru că tatăl lui a primit un post de profesor la Colegiul Reformat din oraș. Tot în Târgu-Mureș a făcut primele studii, apoi s-a înscris la Academia de Geniu din Viena, devenind ofițer-inginer al armatei austriece. Primele contribuții majore în domeniul matematicii datează încă de la vârsta de 19 ani, când într-o scrisoare trimisă tatălui său, spune: „din nimic am creat o lume nouă”.

Janos Bolyai a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă și că se poate dezvolta o nouă geometrie, mai generală, pe care a denumit-o știința absolută a spațiului.

Janos Bolyai a fost preocupat și de numerele complexe. Tot el a formulat principiile geometrizării fizicii, și din acest motiv poate fi considerat un precursor al lui Albert Einstein.

În prezent, este general recunoscut faptul că Janos Bolyai a revoluționat geometria, însă puțini au fost contemporanii care au înțeles și au apreciat munca lui Bolyai. Printre ei, și celebrul matematician Carl Gauss:
„Zilele acestea am primit o mică lucrare despre geometria neeuclidiană, în care am găsit toate ideile si rezultatele mele proprii deduse cu mare eleganță. Autorul este un foarte tânăr ofițer austriac. Îl consider pe acest Bolyai un geniu de primă mărime”, scria Gauss în 1832.

Janos Bolyai era un poliglot desăvârșit. Vorbea nouă limbi, inclusiv chineza. A fost un violonist pasionat, dar și un foarte bun spadasin.

1441- Bolyai se numește în cinstea lui o mică planetă descoperită în 1937. Mai multe școli și străzi din România, dar și din Budapesta și Szeged au fost bozate în memoria lui. Un crater, aflat pe partea întunecată a Lunii, poartă numele lui Janos Bolyai. Craterul a fost denumit astfel în 1970, de Uniunea Astronomică Internațională.

V-am prezentat astăzi activitatea lui Janos Bolyai, cel care, alături de Victor Babeș, dă numele prestigioasei Universități Babeș-Bolyai din Cluj. Mâine Radio Romania Regional vă propune să cunoașteti o nouă personalitate care a marcat știința sau cultura mondială.

Studioul: Radio Romania Cluj
Realizator: Anca Mureșan Bota
Redactor sef: Lavinia Nicoleta Ghișa
Redactor prezentator: Alina Nechita
Voice Over: Anca Mureșan Bota/ Andrei Huțanu
Operator cameră: Călin Fărcaș
Editor imagine: Călin Fărcaș

Sursa: eualegromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău