Janis Mazeiks: Totul depinde de alegerile politice ale cetățenilor țării

  • 09 Noiembrie 2023 20:15
Janis Mazeiks: Totul depinde de alegerile politice ale cetățenilor țării

„Parcursul european al Republicii Moldova va dura mai mult timp decât mandatul actualului parlament și președinte, în contextul în care obiectivul aderării Chișinăului la UE este până în 2030. De aceea, cetățenii R. Moldova dacă vor să vadă un curs ireversibil de integrare europeană, trebuie să sprijine forțele politice care într-adevăr susțin acest parcurs”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Obiectivul autorităților ca Republica Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030 reprezintă un orizont de timp posibil, dar unul foarte ambițios, e de părere șeful Delegației UE la Chișinău Janis Mazeiks, care a precizat că Republica Moldova are un suport enorm în rândul statelor membre ale UE.

"Este o perioadă de timp care a fost menționată de către mai mulți lideri europeni ca scop la care putem să ne uităm. Sper că e realizabil, dar aceasta înseamnă ca țara să aibă aceeași dorință de a se integra în UE în următorii șase ani, la fel ca și în ultimii doi ani pentru că negocierile vor dura și noi am văzut exemple din trecut când țara a avut ambiția de a adera la UE și această ambiție după aceasta a devenit mai puțin clară sau au fost alte direcții care au preluat prioritatea. Nu e ceva ce UE poate influența. Nu poate influența dorința țării. Este vorba în mare parte de alegerile politice ale cetățenilor țării. Dacă această cale spre integrarea în UE este păstrată în următoarele alegeri, pentru că acest proces va depăși mandatul actualului președinte și a actualului parlament, atunci aceasta ar însemna că există o posibilitate foarte mare ca țara să își păstreze ritmul. Până în prezent țara se mișcă foarte repede. Voi ați avansat destul de mult", a spus Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Acest proces va dura mai mult timp decât mandatul acestui parlament și președinte. Aceasta înseamnă că dacă cetățenii Moldovei vor să vadă un curs ireversibil de integrare europeană  trebuie să sprijine forțele politice care într-adevăr susțin acest parcurs. Nu e vorba despre un anumit partid politic, ci de direcția generală a țării. Aș spera dacă în viitor numărul forțelor politice care în mod clar sunt gata să susțină ireversibilitatea parcursului european al țării va crește. atunci aveți o bună oportunitate de a mișca rapid pe calea europeană", menționează șeful Delegației UE la Chișinău.

Totodată, ambasadorul felicită cetățenii Republicii Moldova cu faptul că ieri, Comisia Europeană recomandă oficial țărilor membre UE să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova, însă decizia finală aparține Consiliului European, al cărui reuniune va avea loc în perioada 14 – 15 decembrie.

"Foarte multe țări așteaptă mulți ani pentru ca să se întâmple acest lucru, dar Republica Moldova a reușit în doi ani de când a depus cererea pentru a deveni stat membru. Aceasta reflectă lucrul foarte mare pe care autoritățile l-au realizat în ultimii doi ani în ceea ce privește calea de integrare europeană și în special cei nouă pași care au fost evidențiați de Comisia Europeană în iunie anul trecut când Republicii Moldova i-a fost oferit statutul de țară candidat. Asta înseamnă că Comisia Europeană a văzut nu doar eforturile, dar și rezultatele lucrului depus de autoritățile moldovenești", spune Excelența Sa.

"După decizia din decembrie, și sper eu să fie una pozitivă,  în ceea ce privește recomandările Comisiei pentru a începe negocierile cu Moldova, următoarea etapă înainte de negocieri este acțiunea R. Moldova în trei domenii:  numirea judecătorilor și procurorilor și fortificarea Procuraturii Anticorupție și îmbunătățirea cadrului legal privind spălarea banilor, următorul pas va fi raportul acestor pași către Consiliul European și acest raport va fi în martie anul viitor și după va fi adoptarea cadrului de negociere. Aceasta înseamnă modul în care acestea vor avea loc. Ca fond și ca substanța negocierilor ce va fi discutat, aspecte tehnice vor fi discutate și acestea vor fi baza relațiilor dintre Republica Moldova și UE în următorii ani. După aceasta, va avea loc screening-ul sau evaluarea asupra legislației și practicile Republicii Moldova, ce întrunește și ce trebuie de îmbunătățit în viitor, e vorba despre 33 de capitole și noi vom măsura cum țara s-a mișcat de la un an la altul. Nu pot să vă dau o dată exactă a începutului negocierilor, dar aceasta va fi clară cam prin martie anul viitor", precizează diplomatul.

Șeful Delegației UE la Chișinău vede un suport enorm pentru Republica Moldova în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. 

"Și nu e un suport care e doar emoțional, dar e o reflectare a modului în care țara s-a mișcat în ultimii câțiva ani. Nu vorbesc doar despre ceea ce țara a reușit în ceea ce privește integrarea UE, dar modul în care cetățenii acestei țări și-au deschis inimile și casele pentru refugiații ucraineni. Acesta a fost de asemenea un element foarte important. Evident, nu a fost făcut pentru a se integra în UE, dar a fost făcut pentru că oamenii așa au simțit. Această solidaritate a impresionat foarte mult cetățenii și liderii UE. Solidaritatea este una dintre valorile cheie ale UE. Evident că liderii europeni cunosc acum mult mai bine Moldova, datorită organizării excelente a Summitului din iunie. Cred că e pentru prima dată când unii din ei au văzut Republica Moldova", conchide Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău