Janis Mazeiks, ambasadorul UE la Chișinău: Tentative de destabilizare a Republicii Moldova există, dar autoritățile de la Chișinău au reușit să facă față cu succes

  • 22 Februarie 2023 17:36
Janis Mazeiks, ambasadorul UE la Chișinău: Tentative de destabilizare a Republicii Moldova există, dar autoritățile de la Chișinău au reușit să facă față cu succes

Procesul de aderare la Uniunea Europeană nu este o cursă de sprint, ci un maraton în care alături de guvern și președinte trebuie să fie angajată întreaga societate, a declarat astăzi într-o conferință de presă Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău. Diplomatul a răspuns la întrebările jurnaliștilor legate de subiecte de actualitate, printre care războiul din Ucraina, informațiile privind scenarii de destabilizare a Rep. Moldova, amenințările la adresa securității și criza energetică, plecarea din sistem a mai multor judecători și procesul de pre-vetting, transmite Radio Chișinău.

Tentative de destabilizare a Rep. Moldova există, dar autoritățile de la Chișinău au reușit să facă față cu succes până acum acestor amenințări, afirmă șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks care a atenționat despre nevoia Rep. Moldova de a-și consolida reziliența și a remarcat susținerea pe care Uniunea Europeană o oferă în acest sens.

”Securitatea din punctul nostru de vedere nu este doar de a avea echipament adecvat pentru armată sau poliție, dar și despre consolidarea instituțiilor democratice, mass-mediei, societății civile, dar și despre reziliența energetică unde, de asemenea, am susținut un progres imens făcut de țară în ultimul an în acest domeniu”, a spus Janis Mazeiks.

Diplomatul european s-a referit și la solicitarea venită din partea ministrului de Externe Nicu Popescu la Bruxelles care a cerut UE impunerea unor sancțiuni pentru oligarhii și politicienii din Rep. Moldova care ajută Rusia în încercările de destabilizare. Janis Mazeiks spune că UE nu dispune, deocamdată, de un astfel de mecanism și acesta ar trebui înființat, iar aplicarea sancțiunilor ar trebui să fie prin consens, în unanimitate.

Uniunea Europeană dispune la moment de un regim de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului sau sancțiuni legate de regimul unui stat, precum cel al Federației Ruse.  Interesul care vine acum din Rep. Moldova nu se încadrează în aceste instrumente de care UE dispune acum. Un astfel de mecanism ar trebui înființat”, a declarat Janis Mazeiks.

Janis Mazeiks s-a referit la problema dezinformării în Rep. Moldova evidențiată odată cu războiul din Ucraina, și a subliniat necesitatea creșterii rezilienței în fața atacurilor cibernetice.

După integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană, riscurile de securitatea la adresa țării nu vor dispărea, dar se vor reduce simțitor, a menționat ambasadorul european.

El a apreciat procesul făcut de Rep. Moldova pe calea integrării europene, prin obținerea statutului de țară candidată la aderare, anul trecut, și a subliniat că este un proces de durată.

”Am fost bucuroși să vedem că Guvernul a pus mult efort în a face progrese în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene, dintre care cinci sunt mai mult sau  mai puțin pe domeniul justiției, statul de drept, lupta cu corupția. Vă cerem de asemenea răbdare pentru că aveți o singură șansă de a face lucrurile bine. Procesul de a deveni membru UE nu este un sprint, este un maraton. A durat ani pentru fiecare țară care a aderat”, a conchis Janis Mazeiks.

Diplomatul a subliniat importanța reformei justiției și finalizării procesului de evaluare a integrității magistraților și curățării sistemului de judecători corupți. Janis Majeiks a apreciat reformele demarate de Guvernul Gavrilița și a salutat învestirea unui nou executiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău