Janis Mažeiks: Înțelegem motivele din cauza cărora Moldova nu a fost capabilă să se alăture sancțiunilor

  • 08 Aprilie 2022 08:49
Janis Mažeiks: Înțelegem motivele din cauza cărora Moldova nu a fost capabilă să se alăture sancțiunilor

Ambasadorul UE la Chișinău spune că procesul de obținere a statutului de țară candidată la aderare va depinde de răspunsurile la întrebările ce vizează gradul de pregătire a Republicii Moldova pentru eurointegrare. Diplomatul european spune că, în baza unui chestionar, UE va evalua în ce măsură este sau nu pregătită Republica Moldova de a se alătura comunității europene. În același timp, oficialul spune că toate statele membre înțeleg motivele care au determinat Republica Moldova să nu se alăture decât parțial sancțiunilor aplicate Federației Ruse, notează IPN.

După depunerea cererii de aderare la UE, urmează un proces anevoios până la obținerea statutului de țară candidată la aderare, spune ambasadorul UE la Chișinău. Diplomatul spune că acum cererile de aderare depuse de Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt examinate de instituțiile europene, iar următoarea fază este completarea unui chestionar prin intermediul căruia este stabilit gradul de pregătire a țării pentru aderare.

Dacă ne uităm la experiența altor țări care au depus cerere de aderare, acest proces presupune aplicarea unui chestionar la care țara trebuia să răspundă, în baza căruia sunt evaluate criteriile economice, criteriile politice, gradul de conformare la acquis-ul comunitar, adică un set de reguli ale Uniunii Europene, care trebuie să fie respectate și de Republica Moldova. Dar calendarul acestui proces va fi mult mai clar în săptămânile ce urmează. După chestionare va interveni a doua fază și ea presupune opinia statelor membre. Pentru că o astfel de decizie cere unanimitate. Este un proces care încă se află în discuții în Uniunea Europeană, iar procesul ar putea fi afectat de răspunsurile Republicii Moldova la întrebările din chestionar. În baza acestor răspunsuri vom putea să evaluăm cum se dezvoltă Republica Moldova și ce mai rămâne de făcut pentru a avansa spre următoarea fază”, a spus diplomatul european în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

În același timp, ambasadorul UE spune că niciun stat al comunității europene nu condamnă Republica Moldova pentru că nu s-a alăturat sancțiunilor aplicate Rusiei după invazia din Ucraina. Diplomatul laudă Republica Moldova pentru poziția tranșantă de condamnare a acestui război și spune că înțelege vulnerabilitățile cu care se confruntă țara și care o împiedică să se alăture sancțiunilor.

„Ce ține de sancțiunile aplicate Rusiei, UE a luat notă de poziția fiecărei țări cu referire la aceste sancțiuni. Noi înțelegem motivele pentru care Republica Moldova nu a fost capabilă să se alăture sancțiunilor, motivele ne-am fost explicate de conducerea de vârf. Totuși, Moldova nu a stat deoparte, s-a alăturat rezoluției ONU și nu doar a votat în favoarea acestei rezoluții privind suspendarea calității de membru a Rusiei, dar a făcut parte din grupul de țări care au promovat activ această acțiune. Moldova și-a afirmat foarte clar atitudinea față de războiul din Ucraina”, a mai spus Janis Mažeiks.

Anterior, atât 
președintele Maia Sandu, cât și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, au anunțat că Republica Moldova s-a alăturat sancțiunilor aplicate Federației Ruse pe domeniul financiar-bancar. De asemenea, Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova nu va permite Rusiei să evite sancțiunile internaționale prin intermediul băncilor moldovenești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău