Janet Yellen: Joe Biden va nominaliza prima femeie în funcția de secretar al Trezoreriei SUA

  • 24 Noiembrie 2020 09:14
Janet Yellen: Joe Biden va nominaliza prima femeie în funcția de secretar al Trezoreriei SUA

Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite, ar urma să o nominalizeze pe Janet Yellen, fostul președinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), în funcția de secretar al Trezoreriei, într-un moment în care economia americană se confruntă cu o recesiune severă, transmit BBC și Reuters, preluat de Agerpres.

Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va fi prima prima femeie din istoria Statelor Unite care va deține această importantă funcție.

În vârstă de 74 de ani, Janet Yellen a contribuit decisiv la redresarea economiei americane după criza financiară din 2007 și a acordat atenție impactului politicilor Rezervei Federale asupra angajaților și costurilor pe care le-a avut adâncirea inegalităților în SUA. Ea are un doctorat în economie obținut în 1971 la Universitatea Yale și a fost consilier economic principal al președintelui Bill Clinton.

Donald Trump a încălcat tradiția de la Washington când a decis să nu o numească pe Janet Yellen pentru al doilea mandat la conducerea Rezervei Federale a SUA. Începând de la Bill Clinton în anii '90, președintele îi păstrează pe oficialii cheie ai Fed numiți de predecesorii săi în vederea depolitizării activității Rezervei Federale a SUA.

Dacă va fi secretar al Trezoreriei SUA, Janet Yellen se va ocupa probabil de coordonarea răspunsului economic al administrației Biden la pandemia de coronavirus (Covid-19), care a dus la o recesiune severă și la un șomaj ridicat. De asemenea, secretarul american al Trezoreriei supervizează politica fiscală, datoria publică și sancțiunile financiare impuse de SUA.

Luni, Gary Cohn, fost director al băncii de investiții Goldman Sachs și consilier economic al lui Donald Trump, a afirmat că Joe Biden a făcut "o alegere excelentă".

"Având ocazia să lucreze cu Janet Yellen pe când era șeful Fed, nu am nicio îndoială că va avea îndemânarea de a promova o economie care va funcționa pentru fiecare, în special în acest moment dificil. Felicitări!", a scris el pe Twitter.

În urma informațiilor privind desemnarea lui Janet Yellen la conducerea Trezoreriei SUA, bursele americane au crescut luni, investitorii apreciind că vor fi adoptate măsuri fiscale importante pentru combaterea crizei economice.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău