Jana Costachi, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne: „Refugiații din Ucraina ar putea solicita un buletin de identitate temporar”
-
02 Noiembrie 2022 13:10
Refugiații din Ucraina care au avut un permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova până la declanșarea războiului și după acesta ar putea solicita un buletin de identitate temporar pentru minimum un an. Este vorba despre un proiect de hotărâre de Guvern prin care va fi instituită protecția temporară pentru ucraineni, a menționat Jana Costachi, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul forumului primarilor cu genericul „Integrarea refugiaților la nivel local. Schimb de bune practici”, transmite IPN.
Secretarul de stat a spus că, odată cu introducerea protecției temporare, ucrainenii care sunt pe teritoriul Republicii Moldova vor avea 90 de zile la dispoziție să analizeze dacă au nevoie de protecția statului. În momentul în care vor decide că își doresc această protecție, vor primi un document plastic - buletin de identitate temporar - documentul pe care orice refugiat din Ucraina, beneficiar de protecție temporară, va trebui să-l utilizeze în raport cu instituțiile publice în momentul când va solicita orice tip de ajutor.
„Până acum ucrainenilor le-a fost oferit dreptul de ședere egală pe teritoriul Republicii Moldova în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Aceasta ar însemna că orice ucrainean se legitimează cu pașaportul. În momentul în care va exista dorința să devină beneficiar de protecția temporară, la pașaport va prezenta plasticul – documentul de identitate”, a spus Jana Costachi.
Potrivit secretarului de stat, există și două condiții pe care refugiații trebuie să le accepte atunci când vor solicita protecția temporară. Persoanele trebuie să ofere amprentele digitale și să confirme adresa juridică pe care sunt localizate. Protecția temporară include acces necondiționat la servicii de bază, cum ar fi cazare, educație, sănătate, acces pe piața muncii.
Conform ultimelor date prezentate de Biroul Migrație și Azil, de la începutul războiului din Ucraina 8 342 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în Moldova.