James Appathurai: Vrem să ajutăm Republica Moldova să stea bine pe picioarele ei

  • 03 Iunie 2015 15:44
James Appathurai: Vrem să ajutăm Republica Moldova să stea bine pe picioarele ei

NATO își dorește consolidarea parteneriatului cu Republica Moldova, inclusiv să contribuie la renovarea Strategiei de securitate a țării și la reînnoirea echipamentului militar al Armatei Naționale.

Totodată, Organizația Atlanticului de Nord va acorda toată susținerea pentru rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean și va sprijini integritatea teritorială a Republicii Moldova, ținând cont de statutul său de neutralitate, consfințit în Constituție. Declarația aparține președintelui Comitetului pentru Parteneriate și Securitate prin Cooperare al NATO, James Appathurai, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. 

Parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO trebuie consolidat prin implementarea mai multor inițiative în domeniul securității, consideră președintele Comitetului pentru Parteneriate și Securitate prin Cooperare al NATO, James Appathurai, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. 

În același timp, el a declarat că Alianța Nord-Atlantică respectă neutralitatea și independența Republicii Moldova, și îi va acorda toată susținerea, în limitele pe care le are, pentru rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean și va sprijini integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele granițelor recunoscute la nivel internațional.

”Avem tot respectul pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova, consfințit în constituție. Nu încercăm să aducem Moldova în NATO. Vrem doar să o ajutăm să stea bine pe picioarele ei, să fie o țară independentă, cu integritate teritorială și să facă față provocărilor care îi stau în față”, a declarat James Appathurai.

James Appathurai a mai afirmat că cooperarea dintre Republica Moldova și Organizația Atlanticului de Nord este binevenită și din considerentul că astăzi situația geopolitică în regiune s-a schimbat în rău, iar Rusia impune presiuni militare în mai multe state.

”Am consolidat susținerea acordată Georgiei și Ucrainei și sperăm să facem asta și pentru Moldova în cadrul avansării parteneriatului pe care îl avem încă din 1994. Nu avem în vedere sfere de influență sau să impunem țările să aleagă între Est și Vest. În cazul în care avem stabilitate și pace, este un beneficiu pentru întreaga lume, iar țările trebuie să poată să-și facă propria alegere”, a declarat James Appathurai.

În situația în care Europa de Est a devenit o zonă de instabilitate și nici o țară nu mai este imună în fața pretențiilor expansioniste a Rusiei, care sunt resimțite tot mai clar în această regiune, cooperarea cu NATO ar constitui o garanție în plus că Republica Moldova va rămâne un stat integru, cu o stabilitate economică și politică de durată, consideră ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru.

”Cooperarea strânsă între NATO și țările partenere, inclusiv cu Republica Moldova, contribuie la păstrarea păcii și stabilității în regiune. Sperăm și în continuare la o mai bună conlucrare și un suport acordat țării noastre în domeniile vitale de dezvoltare. Succesele pe care le înregistrează Moldova în sferele social-economică și a apărării nu ar fi fost posibile fără o susținere clară din partea Organizației Atlanticului de Nord”, a declarat Viorel Cibotaru.

În cadrul vizitei la Chișinău, prima a unui Comitet NATO , din care fac parte și reprezentanți ai statelor neutre din Europa – Austria, Elveția, Suedia, Finlanda și Irlanda,- James Appathurai a prezentat autorităților moldovenești un nou concept de colaborare ce vizează consolidarea capacităților în domeniul apărării.

Amintim că săptămâna trecută ministrul apărării al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru  a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a discutat cu mai mulți oficiali NATO despre deschiderea unui oficiu al Alianței Nord-Atlantice la Chișinău, dar și despre sprijinul tehnico-militar în cadrul inițiativei NATO de consolidare a capacităților de apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău