Jacinda Ardern, premierul care a dus Noua Zeelandă prin două valuri ale epidemiei, a câștigat un nou mandat de prim ministru

  • 17 Octombrie 2020 17:05
Jacinda Ardern, premierul care a dus Noua Zeelandă prin două valuri ale epidemiei, a câștigat un nou mandat de prim ministru

Jacinda Ardern a obținut încă un mandat de prim-ministru al Noii Zeelande, după ce formațiunea sa, Partidul Laburist, a câștigat alegerile parlamentare din această țară, relatează Reuters și dpa, preluate de Agerpres. Victoria îi permite partidului său să formeze guvernul de unul singur. Noua Zeelandă condusă de Jacinda Ardern a trecut prin două valuri ale epidemiei de coronavirus și a impus măsuri de restricție la cote foarte mici ale infectărilor, astfel că țara este printre cele mai puțin lovite de pandemia Covid-19.

Rezultatele după numărarea a 98% din voturi arată că Partidul Laburist ar urma să dețină 64 dintre cele 120 de locuri în forul legislativ și ar putea forma singur viitorul guvern.

Partidul Național (opoziția de centru-dreapta) a obținut doar 27% din sufragii, ceea ce înseamnă 35 de mandate parlamentare.

Niciun partid nu a obținut o majoritate covârșitoare în Noua Zeelandă după introducerea actualului sistem parlamentar, în 1996.

Jacinda Ardern: „Este o perioadă plină de incertitudine și nervozitate”

Jacinda Ardern s-a adresat la Auckland susținătorilor săi în timp ce erau numărate ultimele voturi. „Acestea nu au fost niște alegeri obișnuite; nu sunt timpuri obișnuite. Este o perioadă plină de incertitudine și nervozitate și suntem deciși să fim un antidot pentru asta”, a subliniat ea.

„Vom fi un partid care guvernează pentru fiecare neozeelandez”, s-a angajat Ardern, care le-a transmis simpatizanților partidului său că intenționează să guverneze „în mod pozitiv și cu optimism”, atitudine manifestată și în campania electorală.

„Acum, mai mult ca oricând, este timpul să continuăm să lucrăm, să valorificăm oportunitățile aflate în fața noastră”, a subliniat șefa executivului neozeelandez.

Lidera opoziției: „Ne vom întoarce”

Lidera Partidului Național, Judith Collins, a cărei formațiune a înregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate din ultimele decenii, a afirmat că partidul „a știut mereu” că aceste alegeri urmau să fie unele dificile.

„Partidul Național va ieși din această înfrângere mai solid, mai disciplinat și mai conectat. Ne vom întoarce”, a promis Collins.

Rezultatele finale oficiale ale scrutinului urmează să fie confirmate pe 6 noiembrie, întrucât voturile speciale - care includ voturile exprimate de cetățenii neozeelandezi aflați în străinătate - nu au fost deocamdată numărate. În anul 2017, voturile speciale au reprezentat aproximativ 17% din voturile totale exprimate.

Referendum pentru eutanasie și consumul de canabis

Simultan cu scrutinul legislativ, alegătorii neozeelandezi au avut posibilitatea să se exprime prin referendum asupra a două subiecte importante: unul privind eutanasia și celălalt referitor la reforma legii privind consumul de canabis.

Dacă alegătorii neozeelandezi vor fi de acord cu eutanasia, atunci rezultatul referendumului va fi transpus în lege în octombrie 2021.

În privința canabisului, rămâne la latitudinea guvernului să decidă dacă eventuala dezincriminare va fi introdusă în lege. Rezultatele oficiale ale celor două referendumuri vor fi anunțate la 30 octombrie.

Noua Zeelandă a trecut prin două valuri de coronavirus

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunțat la începutul lunii octombrie ridicarea restricțiilor dispuse la Auckland pentru a combate al doilea val epidemiologic, afirmând că țara sa „a învins din nou virusul”.

Primul val de coronavirus a fost foarte probabil complet pus sub control la sfârșitul lunii mai în urma unei izolări stricte la nivel național. Iar arhipelagul a înregistrat apoi o remarcabilă serie de 102 zile fără contaminare locală.

Însă un nou focar epidemiologic a fost descoperit în august în cel mai mare oraș al țării, ceea ce a determinat autoritățile să dispună pentru cei un milion și jumătate de locuitori din Auckland noi măsuri de izolare, care au durat trei săptămâni, până la începutul lui septembrie.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău