Jānis Mažeiks, la deschiderea forumului economic „Moldova Business Week”: Procesul de aderare la UE va crea și mai multe oportunități de a face afaceri de succes în R. Moldova

  • 16 Septembrie 13:15
Jānis Mažeiks, la deschiderea forumului economic „Moldova Business Week”: Procesul de aderare la UE va crea și mai multe oportunități de a face afaceri de succes în R. Moldova

Peste 1.000 de investitori și oameni de afaceri din 23 de țări au fost invitați să participe la ediția din acest an a forumului economic „Moldova Business Week”. În cadrul evenimentului, care se va desfășura de luni până vineri în patru orașe, va fi posibilă stabilirea de parteneriate comerciale între antreprenorii locali și internaționali, în contextul obiectivului anunțat de autorități de integrare a Rep. Moldova în UE până în 2030, au anunțat organizatorii astăzi, 16 septembrie, transmite Radio Chișinău.

Premierul Dorin Recean a subliniat, în deschiderea forumului, avantajatele competitive ale mediului de afaceri din Republica Moldova, precum sectorul IT, industria farmaceutică și sectorul agricol. De asemenea, șeful Guvernului a evidențiat pașii pe care Republica Moldova îi face în procesul de integrare graduală pe piața unică europeană.

„Pe măsură ce ne integrăm în Uniunea Europeană, avem acces la piețele din UE și la unele dintre piețele asiatice. Chiar acum, suntem în proces de integrare a pieței de capital din R. Moldova cu piața de capital din București. De asemenea, suntem în curs de debirocratizare și digitalizare a economiei”, a declarat Dorin Recean. 

Deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a schimbat percepția asupra Republicii Moldova în mediile de afaceri europene și internaționale, potrivit ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Acest lucru poate să încurajeze mediul de afaceri internațional să își schimbe modul de gândire și de acțiune în ceea ce privește Republica Moldova, deoarece aceasta are, de asemenea, avantajul competitiv de a fi un viitor membru al Uniunii Europene. Prin urmare, sunt sigur că procesul de aderare la UE va crea și mai multe oportunități de a face afaceri de succes în Republica Moldova, pe măsură ce aceasta se va integra în UE și pe piețele sale”, a spus Janis Mazeiks.

În acest context, „asistența și investițiile din partea Statelor Unite vin într-un context crucial pentru Republica Moldova”, a afirmat coordonatoarea Asistenței SUA pentru Europa, Eurasia și Asia Centrală, Maria Longi.

„Pe măsură ce lumea îmbrățișează tehnologiile digitale, angajamentul Republicii Moldova față de digitalizare marchează un pas înainte semnificativ. Acest impuls nu numai că îmbunătățește imaginea țării în plan internațional, dar o poziționează, de asemenea, ca o destinație dinamică pentru investițiile străine”, a subliniat Maria Longi. 

Cea de-a IX-a ediție a forumului economic internațional „Moldova Business Week” se desfășoară în perioada 16-20 septembrie sub genericul „Republica Moldova – următoarea ta destinație pentru investiții”. Evenimentul este organizat în premieră, în patru orașe: Chișinău, Edineț, Ungheni și Bălți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:34 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău