Mesajul lui Jānis Mažeiks, de Ziua Internațională a Tineretului: „Tinerii sunt cei care pot face schimbarea și sunt forța motrice în dezvoltarea societății”

  • 12 August 2023 10:59
Mesajul lui Jānis Mažeiks, de Ziua Internațională a Tineretului: „Tinerii sunt cei care pot face schimbarea și sunt forța motrice în dezvoltarea societății”

În contextul Zilei Internaționale a Tineretului, marcată anual la 12 august, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a venit cu un mesaj către tineri. În cadrul unui spot video, diplomatul european alături de tinerii din Republica Moldova au menționat despre domeniile prioritare ale tineretului, cum se pot implica tinerii în viața societății și cum aceștia pot contribui la dezvoltarea comunităților.

Ambasadorul Mažeiks i-a încurajat pe tineri să fie acele forțe motrice ale schimbării și să devină etaloane ale unei vieți sustenabile, pentru că ei, tinerii, „sunt liderii de azi care construiesc Moldova de mâine – o țară modernă, o țară europeană”.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a desemnat, în anul 1999, data de 12 august – Ziua Internațională a Tineretului. Pe parcursul ultimilor două decenii, celebrată la nivel mondial, ziua de 12 august este promovată drept sărbătoarea anuală a tinerilor, femei și bărbați, ca parteneri esențiali în schimbare și ca oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările și problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.

Ziua Internațională a Tineretului aduce problemele și provocările tinerilor în atenția comunității internaționale și, de asemenea, sărbătorește potențialul tinerilor ca parteneri în societatea globală actuală.

Uniunea Europeană este principalul partener al Republicii Moldova și încurajează participarea activă a tinerilor în activitățile sociale, în ocuparea forței de muncă, prin antreprenoriat social, incluziune socială, învățământ și educație.

2022 a fost declarat de Uniunea Europeană Anul European al Tineretului, iar 2023 – Anul European al Competențelor. Obiectivul acestor doi ani este de a implica tinerii și a include prioritățile acestora în elaborarea politicilor viitoare. Totodată, a da un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții, permițându-le tinerilor să contribuie la tranziția verde și la cea digitală, sprijinind inovarea și competitivitatea.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,63 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău