Iurie Sadovnic a fost petrecut pe ultimul drum

  • 09 Iunie 2021 14:25
Iurie Sadovnic a fost petrecut pe ultimul drum

Maestrul Iurie Sadovnic, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, a fost petrecut pe ultimul drum de familie și cei ce l-au iubit și apreciat, pe fundalul unui recital de poezie, muzică și ropote de aplauze. La cimitir au fost prezenți și premierul interimar, Aureliu Ciocoi, maestrul Eugen Doga, Monica Babuc, ex-ministru al culturii, Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, transmite IPN.

În mesajul de adio, compozitorul Eugen Doga a apreciat creația lui Iurie Sadovnic și a menționat că plecarea lui înainte de vreme a lăsat în urmă multe cântece nescrise și concerte nesusținute. „Eu am scris niște semne care nu vorbeau, tu le-ai dat suflare. Toate sentimentele pe care le-ai transmis publicului erau așteptate și asta te face să rămâi în memoria miilor de oameni ca o amintire frumoasă pentru mulți ani înainte”, a spus maestrul.

Și Monica Babuc a deplâns pierderea lui Iurie Sadovnic. „Ai ales să pleci în această perioadă, iar noi nu am știut să-ți fim alături, să-ți spunem că e devreme. Mă întreb de ce se numea unul din ultimele CD-uri ale dumitale „Evadare”? Voiai să evadezi din lumea noastră , a certurilor, a răului, a indispoziției? De fiecare dată m-a mirat bunătatea dumitale: pe toți i-ai crezut, pe toți i-ai iubit, răbdat și ai știut să fii bărbat când ai mers la Nistru în război să cânți ostașilor care au mers să verse sânge pentru patria noastră”, a fost mesajul Monicăi Babuc.

Iurie Sadovnic este distins cu titlul Artist emerit al RSSM (1984), cu Medalia „Meritul Civic” (1993), cu medalia „Mihai Eminescu” (2000), cu titlul Artist al Poporului al Republicii Moldova (2011) și Ordinul Republicii (2015), cea mai înaltă distincție în stat.

Iurie Sadovnic s-a stins din viață pe 7 iunie. Artistul a fost găsit împușcat cu arma pe care o deținea legal.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău