Iurie Reniță: ”Igor Dodon forțează mâna MAEIE, Guvernului, Comisiei pentru politică externă ca să-și impună ambasadorii lui” (Revista presei)

  • 24 Octombrie 2019 09:31
Iurie Reniță: ”Igor Dodon forțează mâna MAEIE, Guvernului, Comisiei pentru politică externă ca să-și impună ambasadorii lui” (Revista presei)

Revista presei - 24 octombrie.

Proprietarul rețelei de restaurante Andy’s Pizza, Andrei Tranga, îl acuză pe deputatul democrat Andrian Candu de faptul că ar fi încercat să-i preia afacerea și că anume de aici a pornit dosarul său din aprilie. Declarațiile au fost făcute la o emisiune la TV8. Pe de altă parte, deputatul Andrian Candu spune că nu-l cunoaște pe Andrei Tranga și l-a amenințat că l-ar putea ataca în instanța de judecată pentru calomnie. Dosarul lui Tranga a fost, într-un final, clasat. Explicația procurorilor a fost că lipsește componența infracțiunii. Andrei Tranga a mai declarat la TV8 că prin intentarea acelui dosar pe numele său s-a urmărit inclusiv în înlăturarea lui Viorel Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Omul de afaceri a vorbit despre două grupări care ar fi existat în cadrul Procuraturii și care ar fi concurat între ele pentru influența asupra lui Vlad Plahotniuc, ex-lider al Partidului Democrat (PDM).

Europa Liberă relatează despre blocajele din justiție. Sistemul judecătoresc moldovenesc se confruntă cu perspectiva unor structuri paralele. Vechiul Consiliu al Magistraților nu se poate întruni de câteva săptămâni din lipsa de cvorum. „Aripa secesionistă”, acei magistrați care susțin că au demis Consiliul vechi, se pregătesc să se întrunească vinerea viitoare pentru a-l substitui cu un altul, toate pe fundalul unui conflict prelungit cu guvernul. (…)  Procuratura nu poate obține acceptul CSM pentru urmărirea într-un nou dosar a lui Ion Druță, fostul președinte al CSJ, care și-a dat recent demisia urmare a unei anchete în care este acuzat de îmbogățire ilicită. Presa a aflat că noua anchetă ar fi legată de bănuiala că Druță ar fi indicat anumite soluții pe cazurile unor magistrați inferiori și că procuratura ar fi obținut dovezi în timpul unor percheziții în biroul fostului șef de la CSJ, dar nu are de la cine obține acordul pentru demararea noii anchete. Expertul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun, care a aflat și publicat zilele acestea lista magistraților ce pretind că facă parte din noul consiliu urmare a adunării de vineri, presupune că tulburările din justiție au și diriguitori din umbră.

Ediția de astăzi a Ziarului de Gardă conține patru pagini speciale despre rezultatele alegerilor din 20 octombrie și explicații referitoare la prezența la vot scăzută în circumscripția din diasporă. De asemenea, este publicat un interviu realizat cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, care a vorbit despre discursul președintelui Igor Dodon la ONU, potențiala vizită a Maiei Sandu la Moscova, asistența financiară din Uniunea Europeană și Acordul de Asociere. Jurnaliștii au colectat informații și despre cei 16 candidați la fotoliul de procuror general al Republicii Moldova și oferă detalii din cele două anchete penale – una de îmbogățire ilicită și alta de amestec în înfăptuirea justiției – în care figurează președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Averile și interesele candidaților la funcția de procuror general sunt publicate și de portalul Anticorpție.md. Printre cei care își doresc să ajungă procuror general sunt avocați, juriști, procurori.

Președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană a Parlamentului, Iurie Reniță, îl acuză pe șeful statului, Igor Dodon, că ar încerca să-și promoveze oamenii săi în calitate de ambasadori ai R. Moldova, deși responsabil de politica externă este Guvernul, scrie Ziarul Național. „La 11 iulie, Guvernul a rechemat, în mod firesc, patru ambasadori. E vorba de Polonia, Canada, UE și Turcia. A doua zi, Guvernul a prezentat proiectele de decrete lui Igor Dodon. Cutuma și practica ne arată ca un asemenea document de la Guvern este semnat în 10 - 15 zile, dar președintele Dodon nici până astăzi nu a semnat decretele de rechemare a celor ambasadori care și-au depășit termenele de chemare. Igor Dodon forțează mâna MAEIE, Guvernului, Comisiei pentru politică externă ca să-și impună ambasadorii lui”, a declarat deputatul Blocului ACUM.

Cotidianul scrie că ”În ultimii 3 ani Guvernul a cheltuit 5 milioane de lei pe deplasări; O deplasare a lui Filip, de trei ori mai scumpă decât a lui Sandu”. Este interesant de remarcat faptul că ultimii doi premieri au alocat sume total diferite pentru deplasări similare. Astfel, pentru o călătorie la Washington efectuată de Pavel Filip în perioada 24-27 iunie s-au alocat aproape 500 de mii de lei. Tot la Washington și tot pentru trei zile s-a aflat în luna septembrie a acestui an și Maia Sandu. Cheltuielile au fost însă mult mai modeste, de aproximativ 172 de mii de lei. Ambele delegații au fost formate din 4 persoane, notează sursa citată.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău