Iurie Reniță, despre declarațiile ambasadorului Rusiei: Aceasta-i adevărata față a "politicii externe echilibrate", promovată de Dodon, Diacov și Filip!

  • 09 Iulie 2020 16:20
Iurie Reniță, despre declarațiile ambasadorului Rusiei: Aceasta-i adevărata față a

Deputatul Platformei DA, Iurie Reniță, a venit cu o reacție referitor la declarațiile ambasadorul Rusiei în R. Moldova, Oleg Vasnețov, referitor la apărarea intereselor în regiune.

„Pentru Federația Rusă principiile fundamentale ale dreptului internațional, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, precum și alte documente relevante ce stabilesc raporturile dintre state, sunt doar niște declarații deșarte, spuse de ochii lumii. În realitate, Rusia acționează conform propriilor principii – a acaparării de noi teritorii, a promovării și susținerii conflictelor teritoriale și a separatismului, cele mai concludente cazuri fiind războiul ruso-moldonenesc din 1992, războaiele cu Georgia, Ucraina s.a. Cum altfel am putea califică recentele declarații ale ambasadorului rus la Chișinău, care, în stilul tradițional al diplomației ruse (inclusiv al celei țariste și sovietice!). În cazul nostru le-ați aparat chiar cu tancurile, căci nici până astăzi, din 1992, nu v-ați retras trupele de ocupație. Despre această e vorba când vă referiți la apărarea intereselor rusești? Dar cum rămâne cu dreptul fundamental al unui stat suveran de a-și decide, tot în mod suveran și neconstrâns de nimeni, soarta și opțiunile sale de dezvoltare? Aceasta-i adevărata față a "politicii externe echilibrate", promovată de Dodon, Diacov și Filip! Mai spunea asemenea lucruri ambasadorul rus, dacă la Chișinău am fi avut o conducere responsabilă, ghidată exclusiv de promovarea și apărarea intereselor noastre naționale și nu ale Federației Ruse?”, a declarat deputatul. 

Menționaăm că declarația lui Oleg Vasnețov a fost făcută în cadru unui interviu pentru agenția de la Moscova „TASS”. „Noi nu dictăm conducerii Republicii Moldova ce vector extern să aleagă. Dar acest fapt nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese…Și noi mereu le vom apăra”, a declarat reprezentantul Moscovei la Chișinău.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-14
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,06 m/s
Wed
-4
Thu
0
Fri
2
Sat
5
Sun
7

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău