Iurie Razlovan: Creșterea tarifelor la căldură și nesolicitarea compensațiilor ar fi principalele cauze ale facturilor cu costuri ridicate la energia termică

  • 18 Ianuarie 14:08
Iurie Razlovan: Creșterea tarifelor la căldură și nesolicitarea compensațiilor ar fi principalele cauze ale facturilor cu costuri ridicate la energia termică

Creșterea tarifelor la căldură și nesolicitarea compensațiilor ar fi principalele cauze ale facturilor cu costuri ridicate la energia termică pe care le primesc în aceste zile consumatorii conectați la încălzirea centralizată și cea autonomă, a susținut astăzi, 18 ianuarie, într-o conferință de presă, directorul general interimar al „Termoelectrica”, Iurie Razlovan, transmite Radio Chișinău.

În 2022-2023 tariful a fost de 2854 de lei. Până la finele anului, noi am avut tariful în vigoare de 3267. Diferența de tarif este destul de simțitoare. Apartamentele debranșate de la încălzirea centralizată, aproximativ 25 de mii, au fost atribuite la cel mai înalt grad de vulnerabilitate. Li s-a ofeit o compensație maximă. Anul acesta din 25 de mii de apartamente, aproximativ 16 mii probabil nu s-au înregistrat pe platformă, respectiv nu beneficiază de compensații de la Guvern”, a menționat Razlovan.

Totodată, Iurie Razlovan a precizat că în acest an Primăria nu a oferit compensații.

Directorul „Termoelectrica” a mai spus că apartamentele cu căldură autonomă trebuie și ele să contribuie la lucruri esențiale într-un bloc, printre care locurile de uz comun – casa scării, etajul tehnic, subsolul, coloanele care tranzitează apartamentele.

Amintim că, în octombrie anul trecut, Guvernul a adoptat modificări la Regulamentul cu privire la modul de repartizare a consumului de energie termică între locatarii blocurilor, inclusiv cei deconectați de la sistemul centralizat de încălzire.

Astfel, administratorilor de blocuri li se propune o formulă de calcul, dar care poate fi modificată cu propriul mecanism de repartizare a agentului termic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău