Iurie Leancă susține că ancheta a demonstrat că nu a fost implicat în fraudele bancare, iar garanțiile oferite de Guvern au fost un pas corect

  • 14 Iunie 2018 13:29
Iurie Leancă susține că ancheta a demonstrat că nu a fost implicat în fraudele bancare, iar garanțiile oferite de Guvern au fost un pas corect

Vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, susține că neimplicarea sa în furtul miliardului a fost demonstrată de anchetă.

Potrivit agenției INFOTAG, Iurie Leancă a scris despre acest lucru pe Facebook, comentând Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar al Moldovei, care a fost publicată în ajun.

„Putem vedea cum campanii întregi de denigrare se năruiesc, iar declarațiile unor politicieni populiști precum că aș fi implicat în această schemă se dovedesc a fi vorbe în vânt”, a declarat oficialul.

Potrivit vicepremierului, în sfârșit, cetățenii R. Moldova pot privi obiectiv acele evenimente care s-au produs din 2007 până în 2014, inclusiv pe la spatele său, și care au contribuit la delapidarea celor trei bănci.

„Astăzi trăim un moment al adevărului, un moment care confirmă că garanțiile oferite de Guvernul pe care am avut onoarea să-l conduc în 2014 a fost un pas corect și unica modalitate de a salva Republica Moldova de la un colaps financiar", a subliniat Leancă.

Amintim că, în noiembrie 2014, Iurie Leancă a semnat, în calitate de premier, o hotărâre de guvern secretă privind acordarea de către Banca Națională a sumei de 9,5 miliarde de lei Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Potrivit hotărârii, acest lucru s-a făcut pentru a menține stabilitatea financiară după ce din bănci au fost sustrase 13 miliarde de lei. Documentul, care a intrat în vigoare și a fost executat imediat, a fost secretizat timp de jumătate de an și a fost publicat în "Monitorul oficial" abia în aprilie 2015.

Iurie Leancă a spus că acordarea garanțiilor guvernamentale Băncii Naționale pentru alocarea împrumuturilor către cele trei bănci a fost convenită cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Organizațiile financiare internaționale au respins însă aceste afirmații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău