Iulian Rusu: Pe parcursul anului 2022 au fost aplicate sechestre în valoare totală de 2 miliarde de lei. Din cele 247 de delegații, 67 constituie investigări financiare paralele pe cazuri de îmbogățire ilicită
-
12 Mai 2023 15:05
Pe parcursul anului 2022 Centrul Național Anticorupție a aplicat sechestru pe diverse bunuri în valoare totală de două miliarde de lei. Jumătate din această sumă sumă va fi recuperată din sechestrul pus pe un activ din străinătate, care a aparținut fostului politician fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare în furtul miliardului. Informațiile au fost făcute publice în plenul ședinței de astăzi, 12 mai, a Parlamentului de către șeful CNA, Iulian Rusu, care a prezentat raportul de activitate a instituției pe care o conduce, pentru anul 2022, scrie Radio Chișinău.
Deputați, judecători, procurori angajați din cadrul Serviciului de prevenire și spălare a banilor precum și cei din Seviciul vamal, dar și un fost președinte de țară se numără printre cei implicați în investigațiile începute și documentate anul trecut de Centrul Național Anticorupție, potrivit directorului instituției, Iulian Rusu.
„În total pe parcursul anului 2022 au fost aplicate sechestre în valoare totală de 2 miliarde de lei. Din cele 247 de delegații-67 constituie investigări financiare paralele pe cazuri de îmbogățire ilicită. Printre ei 20 de deputați, 8 judecători, 10 procurori, doi angajați ai Serviciului de prevenire și spălarea banilor, doi angajați ai Serviciului vamal, un fost președinte de țară”, a menționat Iulian Rusu.
Șeful CNA s-a referit și la o serie de propuneri în vederea eficientizării activității Centrului Național Anticorupție, printre care suplimentarea numărului de angajați în cadrul instituției, creșterea salariilor, dar și limitarea tranzacțiilor în numerar între persoanele fizice.
„Din 80 de competiții organizate anul trecut în CNA s-a reușit angajarea doar a 20 de persoane. Majoritatea sunt fără experiență, sau cu experiență redusă. De asemenea vin cu inițiativă către dumneavoastră de a limita tranzacțiile în numerar care să fie operate între persoanele fizice. Acest lucru ar simplifica investigațiile pe care le desfășurăm și nu ar permite persoanelor corupte să utilizeze banii pe care îi obțin în activitatea lor ilegală”, a adăugat Iulian Rusu.
Răspunzând întrebărilor din partea deputaților, șeful CNA a cerut acces lărgit la mai multe date. El a sugerat, totodată, o neclaritate în colaborarea interinstituțională cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală, și a făcut apel la o mai mare colaborare în vederea livrării de rezultate așteptate de societate în dosare de mare corupție.
„Relațiile cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare în ultima perioadă. Eu aș vrea ca ele să fie în continuare bune, în special atunci când discutăm de cauze de rezonanță și când noi propunem investigarea de spălare de bani în valoare de sute de milioane de lei, unde nu se vede bănuiala rezonabilă. În schimb atunci când se găsește un prăpădit care ia 500 de lei pentru servicii medicale- și camere de supraveghere, si interceptarea convorbirilor telefonice și alte măsuri speciale de investigație. Este oare asta modalitatea de utilizare a resurselor noastre limitate? Eu cred că noi trebuie să ne concentrăm pe cauzele cele mai importante, care afectează cel mai mult societatea noastră?”, afirmă șeful CNA.
Reprezentanții procuraturii Anticorupție nu au venit deocamdată cu o reacție la afirmațiile șefului CNA.
Raportul de activitate pentru anul trecut al Centrului Național Anticorupție a fost aprobat cu votul a 57 de deputați PAS.
Potrivit șefului instituției pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 539 de infracțiuni dintre care 400 legate de acte de corupție.