Iulian Filip: Însușirea lecțiilor date de înaintași înseamnă să găsim instrumente și voință politică pentru a aduce la zero consecințele Pactului…(Audio)
-
25 August 2021 19:11
Vernisarea unei expoziții, dedicată împlinirii a 30 de ani de la semnarea Declarației de Independență a avut loc la Biblioteca Națională din Chișinău. La inaugurarea expoziției a participat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ambasadorul României Daniel Ioniță, deputați în primul Parlament, semnatari ai Declarației de Independență – scriitorii Vladimir Beșleagă și Ion Hadârcă, oameni de cultură, elevi, studenți.
În momentul în care toată comunitatea internațională acuză pactul Ribbentrop-Molotov, cu protocoalele tăinuite, consecințele acestuia ar trebui să fie aduse în punctul zero, adică la situația în care ne aflam înainte de anexarea de către regimul comunist. Dacă lucrurile acestea nu se fac, totul este numai vorbăraie goală, a declarat pentru Radio Chișinău poetul Iulian Filip, prezent la eveniment.
“Trebuie să însușim lecția dată de deputații din Sfatul Țării – atunci acesta a înțeles, că nu exista alternative. În felul acesta s-a decis această Unire, revenire la Patria-mamă. Lecție, care trebuia să fie urmată de o altă lecție – de limbajul diplomatic. Adică de convingerea marelor cancelarii că aceasta e calea. Din păcate, cred că decisive vor fi din nou aceste contracte , convorbiri și tărășenii între marile cancelarii, care în diferite timpuri ne-au jucat festa… Dacă le iai așa pe rând, cam toate marile cancelarii, așa pe rând, ne-au trădat…
Deci, decisiv este ca asumarea făcută de o forță politică, care ar oferi un model de unificare. Nu avem încotro, toate se întâmplă pe dimensiune politică. Așteptăm să se afirme această armată tânără de politicieni, care nu au cunoscut morbul sovietic”, a menționat scriitorul Iulian Filip.
Directoarea Biliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că expoziția inaugurată cu prilejul Zilei Independenței la Biblioteca Națională adună mai multe materiale – publicații, cărți, documente, undele dintre ele inedite, care se referă la tema Independenței și Suveranității.
Pentru prima dată în expozițiile Bibliotecii Naționale se regăsesc și dosarele elaborate la comandă pentru acele persoane care militau activ pentru cauza națională, dosare ce se păstrează astăzi la Agenția Națională a Arhivelor, a menționat Elena Pintilei.