Iulian Chifu: Chișinăul trebuie să profite de șansa oferită de Ucraina privind frontiera de Est

  • 12 Iulie 2017 08:56
Iulian Chifu: Chișinăul trebuie să profite de șansa oferită de Ucraina privind frontiera de Est

Parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și Ucraina este cel mai important lucru care se întâmplă, iar Chișinăul trebuie să profite de șansa pe care i-o oferă Kievul privind punctele comune de control la frontieră. Declarația a fost făcută de Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, în cadrul emisiunii “Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Chifu nu exclude că Moscova va face presiuni enorme asupra Chișinăului, însă “va trebui să reziste și să expună public aceste presiuni, Republica Moldova va trebui să se afirme ca un stat serios sau să recunoască public că nu are capacitate și voință politică să facă acest lucru”.

Iulian Chifu consideră că Chișinăul nu ar trebui să reacționeze la declarațiile celor doi deputați din Duma Rusă că pe teritoriul Republicii Moldova e posibilă declanșarea unui război ca în Donbas: “Este o bravadă pentru a provoca o reacție virulentă. Ar trebui de întrebat Ministerul de Externe al Rusiei, dacă susține aceste declarații?”.

Iulian Chifu consideră că amenințările sunt rupte de realitate:“Este o amenințare, dar trebuie să ne uităm la realități. Nu cred că Ucraina va permite tranzitarea teritoriului său de către trupele ruse. Pentru a ajunge în Transnistria, militarii ruși trebuie să survoleze două spații aeriene, inclusiv al Ucrainei, iar autoritățile de la Kiev nu vor admite acest lucru. La fel și Chișinăul, nu va permite aterizarea avioanelor militare”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău