Iulian Chifu/Adevărul: Alegerile prezidențiale de la Chișinău sunt nule și ilegale în noua formulă (Revista presei)

  • 24 Septembrie 2020 09:42
Iulian Chifu/Adevărul: Alegerile prezidențiale de la Chișinău sunt nule și ilegale în noua formulă (Revista presei)

Revista presei - 24 septembrie 2020.

Pe urmele lui Lukașenko: Igor Dodon a aruncat în aer alegerile prezidențiale de la Chișinău” – titrează Adevărul un editorial semnat de analistul de la București, Iulian Chifu. El se referă la decizia CEC în privința finanțărilor candidaților din partea partidelor politice, prin care ”e afectat statul de drept, iar legitimitatea și credibilitatea alegerilor prezidențiale sunt puse sub semnul întrebării. Practic, alegerile prezidențiale au fost aruncate în aer de această găselniță a polit-tehnologilor ruși în uniformă din jurul lui Dodon. Este o aberație juridică și un afront la adresa statului de drept. O lege este modificată indirect, pe ușa din dos, printr-o decizie tehnică, pe care o validează ulterior instanța de judecată. Hotărârea definitivă are putere de lege, și înlocuiește sau completează o lege existentă. Aici e încălcarea flagrantă a statului de drept. Regula e clară, legile se modifică doar în Parlament”, atrage atenția Iulian Chifu. Analistul adaugă că ”demersul CEC și al instanței nu fac decât să se adauge problemelor deja înregistrate cu deschiderea secțiilor de vot peste hotare și falsificarea documentelor de solicitare de a deschide secțiile de vot de către un concurent electoral și guvernul său socialist pro-rus. Cele două elemente împreună aruncă în aer alegerile prezidențiale, care sunt nule și ilegale în noua formulă”, subliniază autorul.

Expertul Mihai Mogâldea se referă și el la modificările anunțate de CEC în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale, într-un interviu pentru Europa Liberă. ”Cu siguranță, ea aduce un element de noutate care nu era cunoscut până acum și acest element de noutate constă în faptul că concurenții electorali nu pot practic să facă uz de mijloacele financiare deținute de către partide. Acum problema pe care, spre exemplu, o scot în evidență socialiștii este că a fost scăzut cuantumul de salarii care pot fi oferite pentru finanțarea anumitor partide politice, lucru care, spun ei, cumva dăunează în contextul actual asupra finanțării campaniei electorale. Problema nu este aici, problema este în ce măsură această decizie a fost luată într-un mod transparent, cu consultarea societății civile, cu consultarea actorilor interesați”, spune analistul. Referitor la deschiderea secțiilor de vot peste hotare, el crede că ”atunci când a fost expediată acea propunere a CEC-ului către Ministerul Afacerilor Externe de deschidere a 202 secții de votare, era clar că acest număr nu este unul realist pentru alegerile curente, pentru că au fost bugetate 150 de secții de votare, CEC-ul cunoștea foarte bine că în unele state nu va fi posibilă deschiderea unui număr mare de secții de votare”.

Fostul avocat al fostului premier, Vlad Filat, Igor Popa, a făcut unele dezvăluiri la Jurnal TV, în legătură cu relația pe care ar fi avut-o acesta cu Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, Vlad Filat ar fi stat în penitenciar ca într-un hotel, iar fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, avea grijă ca Filat să petreacă împreună cu prieteni și să primească daruri de Crăciun în schimbul tăcerii. ”Plahotniuc și-a dorit un lucru, ca Filat să nu vorbească, să-l țină izolat în celulă, să tacă și asta s-a întâmplat. Filat a acceptat un deal, a avut condiții foarte bune în celula sa. (…) Acești doi complici în jaful bancar cooperează până în ziua de astăzi și vorbesc la telefon până acum”, a declarat Igor Popa la Jurnal TV.

Relația dintre Republica Moldova și România, în ultima perioadă, din păcate, a intrat într-un con de umbră – afirmă ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la TVR Moldova. El a subliniat că Bucureștiul este încă în așteptarea rezultatelor din partea Chișinăului privind anumite angajamente asumate. „Din păcate, avem impresia că parcă noi credem mai mult în acest parteneriat strategic și în această valoare extrem de importantă pe care noi o asociem parcursului european al R. Moldova. Am dori pe undeva să vedem și fapte, nu numai vorbe și declarații”, a menționat oficialul. Diplomatul susține că acest lucru nu înseamnă că proiectele României destinate cetățenilor din Republica Moldova au fost stopate, dar, dimpotrivă, România va continua să investească în proiecte ce au drept scop bunăstarea basarabenilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău