Iulian Chifu: O gafă a democraților (Revista Presei)

  • 05 Aprilie 2016 10:24
Iulian Chifu: O gafă a democraților (Revista Presei)

Revista presei din 5 aprilie 2016

Republica Moldova -„studiu de caz” pentru jurnaliștii care se ocupă de Panama Papers, titrează portalul deschide.md. Cea mai mare scurgere de informații din istoria jurnalismului scoate la lumină cum funcționează corupția transnațională și evitarea taxelor. Republica Moldova, care potrivit Panama, are 22 de beneficiari ai firmelor off-shore - este un exemplu care demonstrează clar care este impactul negativ al tranzacțiilor efectuate prin firmele din aceste zone, afirmă jurnalistul de investigații din cadrul RISE Project, Paul Radu, care participă la ancheta jurnalistică de proporții, Panama Papers. El a adus drept exemplu jaful de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

O gafă a democraților: legitimarea separatiștilor ca apărători ai Republicii Moldova – comentează expertul Iulian Chifu  faptul că PDM a ales să voteze din nou, alături de PCRM și PSDM, o Declarație cu valoare politică privind suveranitatea, independența integritatea teritorială și neutralitatea. Potrivit analistului, efectele acestei declarații sunt mai mari și profunde, cu reverberații catastrofice pentru Republica Moldova. Declarația în sine marchează o reacție față de proprii concetățeni ce-și doresc unirea cu România, aderarea la NATO, iar pe plan internaționale, UE se va grăbi, atât de la Bruxelles, cât și prin toate cancelariile statelor europene, să întrebe încotro merge Republica Moldova după această Declarație; dacă Guvernul are o majoritate stabilă și dacă orientarea sa este pro-Vest. Apoi NATO se va întreba dacă Republica Moldova dorește programele sale de întărire a capacității de Apărare și dacă e cazul ca SUA, NATO și România să investească în această reconstrucție. Totodată, declarația și gestul PDM legitimează separatiștii și pro-rușii euroasianiști drept apărători ai statalității Republicii Moldova, scrie Iulian Chifu.

Adevărul titrează ”Cum vrea Rusia să rupă Moldova de UE”. Brusc, Rusia „încălzește” relația cu Chișinăul în ajunul alegerilor prezidențiale din Moldova și Tiraspol, profitând de „înghețarea” finanțării pentru Republica Moldova de către UE și FMI și promițând că se va implica în soluționarea „conflictului înghețat“ din Transnistria, scrie Adevărul. Ieri, Andrei Galbur, viceprim-ministru și șef al diplomației moldovenești, a început o vizită de lucru de două zile la Moscova. Serghei Lavrov s-a declarat nemulțumit de starea actuală a relațiilor moldo-ruse, subliniind că  Acordul de asociere UE-Republica Moldova a afectat în întregime relațiile comerciale dintre Moscova și Chișinău. Totodată, Lavrov a transmis că Federația Rusă este gata să fie garantul reglementării problemei între Chișinău și Tiraspol.  

Găgăuzii se lasă folosiți din nou, comentează Nicolae Negru în Ziarul Național marșul anti-unionist de la Comrat. O idee nu se combate prin marșuri, mai cu seamă dacă e o idee rațională, logică, legitimă. De ce conducerea Autonomiei Găgăuze i-ar implica pe găgăuzi într-o dispută provocată și întreținută în mod artificial de marionetele Rusiei, care nu poate fi câștigată nici măcar prin reocuparea Republicii Moldova? - se întreabă autorul.

În R. Moldova, în funcții publice ajung persoane compromise, convenabile unor grupuri de interese sau apropiate lumii interlope, o recunoaște chiar directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Mihai Balan, citat de Ziarul Național. În nota informativă la un proiect de lege propus de SIS, Balan precizează că în procesul de verificare a titularilor și a candidaților la funcții publice au fost identificate mai multe cazuri de promovări și confirmări în funcții a unor persoane afiliate, compromise și „convenabile” unor grupuri de interese, dar și a unor persoane apropiate lumii interlope.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău