Iubitorii naturii din Regatul Unit, invitați să participe la un recensământ al fluturilor

  • 30 Iulie 2023 15:17
Iubitorii naturii din Regatul Unit, invitați să participe la un recensământ al fluturilor

Iubitorii naturii din Regatul Unit au fost invitați să numere fluturii pe care îi observă în timpul plimbărilor lor, în cadrul unui amplu recensământ dedicat acestor insecte care sunt din ce în ce mai amenințate, informează AFP.


"Big Butterfly Count" - cea mai mare inițiativă de acest gen din lume, potrivit organizatorilor săi - se desfășoară în acest an în perioada 14 iulie - 6 august în Regatul Unit și le permite oamenilor de știință să evalueze starea de sănătate a speciilor din țară.

Fără să mai aștepte acest eveniment anual, Amy Walkden și Emma Grice îi duc cu regularitate pe copiii lor, Robin și Alex, ambii în vârstă de opt ani, în parcul din mica localitate Abbotskerswell pentru a observa fluturii din zonă.

Împreună, ei încearcă să repereze insectele, puțin numeroase în ziua realizării reportajului AFP, pentru a-și transmite apoi observațiile către echipa asociației Butterfly Conservation, care organizează marele recensământ din această vară.

"Realizarea unei numărători anuale a exemplarelor observate aici duce la obținerea unor date științifice prețioase pentru a sublinia schimbările produse, cum ar fi încălzirea climei și distrugerea habitatelor", a declarat Amy Walkden, care lucrează pentru asociația menționată.

"Fluturii sunt indicatori sensibili ai lucrurilor care se petrec în zonă", a adăugat ea.

"Dacă nu mai există fluturi, speciile care se hrănesc cu fluturi nu vor mai avea nimic de mâncat", a adăugat fiica ei, Robin, foarte bine informată despre lanțul trofic.

Declin

În cadrul "Big Butterfly Count", voluntarii pot să descarce un fișier care le permite să identifice mai multe specii de fluturi și să recenzeze online speciile observate în grădinile lor, în parcuri și în timpul plimbărilor în alte zone.

Potrivit oamenilor de știință, populațiile de fluturi sunt în scădere de mai mulți ani, întrucât aceste viețuitoare întâmpină dificultăți în a se adapta la schimbările climatice.

"Este destul de îngrijorător", a declarat Richard Fox, directorul asociației de conservare care organizează marele recensământ. "Principala cauză a declinului constă în distrugerile cauzate de oameni la nivelul peisajelor în ultimii 50, 60 sau 70 de ani în Regatul Unit", a adăugat el.

Potrivit unui raport publicat de Butterfly Conservation în acest an, patru specii de fluturi din cinci sunt în declin în raport cu anii 1970 și jumătate dintre cele 58 de specii recenzate în Regatul Unit sunt amenințate.

Între 1976 și 2019, fluturii au pierdut 42% din arealul lor, iar numărul exemplarelor de fluturi a scăzut cu 6% în siturile studiate.

Intensificarea agriculturii, care folosește tot mai multe îngrășăminte și pesticide, precum și modificările operate asupra peisajelor, cum ar fi dispariția gardurilor vii pentru a maximiza suprafețele cultivabile, au fost evidențiate pentru a explica acest declin.

"Indicatori"

În decursul ultimilor ani, Regatul Unit a pierdut aproape jumătate din biodiversitatea sa, potrivit unui raport oficial.

Numărarea fluturilor le permite cercetătorilor să monitorizeze acest declin. Deși voluntarii sunt invitați să participe la aceste recensăminte încă din anii 1970, activitatea a devenit în ultima perioadă tot mai populară.

Recensământul "Big Butterfly Count" a fost lansat oficial în 2010. Peste 64.000 de "cercetători-cetățeni" au participat la ediția sa de anul trecut, înregistrând aproape 100.000 de fluturi în întreaga țară.

Și aproape un milion de fluturi observați au fost deja înregistrați pe o aplicație dedicată acestui eveniment începând din 2014.

"Unul dintre lucrurile geniale care au legătură cu fluturii constă în faptul că ei acționează ca niște indicatori pentru toate celelalte grupe de viețuitoare. Deci, învățăm câte ceva și despre starea albinelor noastre, a gândacilor, muștelor, viespilor și a altor insecte importante", a declarat Richard Fox.

El speră că noul raport al organizației de conservare îi va stimula pe politicieni să ia măsuri, deși recunoaște că această sarcină este "enormă".

Guvernul britanic și-a stabilit obiectivul de a contrabalansa pierderea de biodiversitate plantând între 90 de milioane și 120 de milioane de copaci până în 2025.

Este un "proiect fantastic", afirmă Richard Fox, însă el nu va fi suficient dacă nu vor fi încurajate proiectele ce vizează o agricultură mai puțin intensivă.

"Putem să facem mult mai mult pentru a ne asigura că speciile de pe câmpurile noastre sunt administrate în așa fel încât să amelioreze situația fluturilor noștri", a adăugat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău