Italienii, chemați să voteze în alegeri regionale și la un referedum național asupra reducerii numărului de parlamentari

  • 20 Septembrie 2020 11:17
Italienii, chemați să voteze în alegeri regionale și la un referedum național asupra reducerii numărului de parlamentari

Italienii sunt chemați să sfideze duminică pandemia de coronavirus și să meargă la vot, în cadrul unui referendum național asupra reducerii numărului de parlamentari, dar și în alegeri regionale, inclusiv în Toscana, bastion al stângii de peste o jumătate de secol pe care vizează să-l cucerească extrema dreaptă, informează AFP, preluat de Agerpres.

Șapte regiuni, cu peste 20 de milioane de locuitori, trebuie să-și aleagă președinții. În trei dintre ele, o posibilă victorie a dreptei ar fi o lovitură pentru guvernului lui Giuseppe Conte, coaliție formată în urmă cu un an între Mișcarea 5 Stele (M5S) și Partidul Democrat (PD, centru-stânga).

De asemenea, toți italienii trebuie să se pronunțe în cadrul unui referendum național asupra reducerii numărului de parlamentari, o promisiune electorală a M5S ce ar trebui să se concretizeze. Numărul de parlamentari ar urma să scadă de la 945 la 600.

Astăzi, Italia are al doilea parlament cel mai numeros din Europa, după Regatul Unit (circa 1.400 de parlamentari) și puțin înaintea Franței (925 de parlamentari).

Pentru acest prim scrutin organizat după izbucnirea pandemiei, reticențele alegătorilor mai în vârstă vor influența desigur afluența la secțiile de vot, ce s-au deschis duminică la orele locale 07:00 și ar urma să se închidă în această zi la orele locale 23:00, dar și luni între 07:00 și 15:00.

Doar 1.820 de alegători, plasați în carantină la domiciliu, au cerut să voteze la distanță. Acesta este și cazul fostului premier italian Silvio Berlusconi, diagnosticat cu noul tip de coronavirus, dar externat în urmă cu câteva zile din spital.

La Roma, spitalul Spallanzani, instituție de primă linie în îngrijirea celor bolnavi de COVID-19, va instala un birou de vot în incinta sa. În prezent, spitalul numără 93 de pacienți cu COVID-19, dintre care doi la terapie intensivă.

Însă frica i-a copleșit deja pe unii observatori și președinți de secții de vot, care s-au retras în masă la nivelul întregii țări. Orașul Milano a lansat astfel un apel de urgență, sâmbătă, pe rețelele sociale, pentru înlocuirea a 100 de președinți de secții de votare.

O sursă de îngrijorare este aceea că alegătorii vor trebui să-și coboare masca pentru a fi identificați înainte de a depune în urne buletinele de vot.

Sâmbătă, Italia a înregistrat 1.628 de noi cazuri și 24 de decese în ultimele 24 de ore. În prezent, contagierea se transmite în două treimi dintre cazuri în cadrul familiilor, de la cei mai tineri la cei mai în vârstă.

În opinia lui Massimo Galli, medic infecționist la Milano, aceste alegeri, amânate de mai multe ori, sunt pur și simplu "o nebunie".

Coaliția de dreapta, formată din Liga lui Matteo Salvi (extrema dreaptă), Fratelli d'Italia (FDI) al Giorgiei Meloni (extrema dreaptă) și Forza Italia (dreapta) lui Silvio Berlusconi, se prezintă unită în toate regiunile.

În schimb, coaliția guvernamentală - PD și M5S - se prezintă divizată, exceptând în Liguria (nord-vest), unde a fost găsit un candidat comun.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău