Italia va oferi sprijin logistic carabinierilor din Republica Moldova în misiunile internaționale de menținere a păcii

  • 15 August 09:19
Italia va oferi sprijin logistic carabinierilor din Republica Moldova în misiunile internaționale de menținere a păcii

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, și Ministerul Apărării al Italiei au semnat ieri, 14 august, un Aranjament tehnic cu privire la asistența și suportul logistic în unitățile multinaționale specializate (MSU). Acordul a fost parafat de către Colonel Vincenzo Ingrosso, Atașatul Militar al Italiei la București, și de E.S. Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova.

Tratatul respectiv prevede un sprijin substanțial din partea Italiei pentru unitățile de carabinieri din Republica Moldova, având scopul de a îmbunătăți capacitățile operaționale și logistice ale acestora în misiuni internaționale. Acesta va facilita participarea carabinierilor moldoveni la operațiuni internaționale alături de contingente similare din alte țări, asigurându-le suport logistic, asistență medicală gratuită și acces la cele mai bune practici în domeniu.

Semnarea acestui Aranjament tehnic urmează aprobării Hotărârii Guvernului nr. 226/2024 privind detașarea carabinierilor în misiunea de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) și Hotărârii Guvernului nr. 474/2024 privind negocierile pentru Aranjamentul tehnic. Acordul va oferi un cadru juridic solid pentru integrarea standardelor internaționale și pentru sprijinul continuu în procesele de reformare și profesionalizare a carabinierilor moldoveni.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a subliniat importanța acestui acord pentru dezvoltarea capacităților carabinierilor.

Semnarea acestui Acord va contribui semnificativ la îmbunătățirea capacităților operaționale și logistice ale carabinierilor noștri în misiuni internaționale de menținere a păcii. Arma dei Carabinieri este un partener de încredere, iar sprijinul autorităților italiene este esențial pentru modernizarea și dezvoltarea continuă a carabinierilor noștri”, a menționat Adrian Efros. 

De asemenea, oficialul de la Chișinău a exprimat recunoștință partenerilor italieni pentru sprijinul oferit în reformarea Inspectoratului General de Carabinieri, inclusiv prin pregătirea personalului și donații.

În trecut, au fost semnate mai multe acorduri de cooperare între Arma dei Carabinieri și Republica Moldova, inclusiv un Acord de contribuție cu Delegația Uniunii Europene în cadrul programului Eu4Reforms, vizând susținerea participării carabinierilor moldoveni la misiuni internaționale conform standardelor UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău