Italia și alte 4 state au intrat în lista țărilor care acceptă pașapoartele Republicii Moldova cu termen de valabilitate extins

 • 21 August 2022 18:23
Italia și alte 4 state au intrat în lista țărilor care acceptă pașapoartele Republicii Moldova cu termen de valabilitate extins

Cinci noi state completează lista țărilor care acceptă prelungirea automată a termenului de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Este vorba despre Republica Slovacia, Turkmenistan, Italia, Canada și Turcia.

În acest sens, numărul statelor în care pot fi folosite pașapoartele moldovenești cu termen de valabilitate extins a ajuns la 19.

Lista conform situației la 19 august 2022:

 1. Letonia;
 2. Statul Israel;
 3. Federația Rusă;
 4. Armenia;
 5. Estonia*;
 6. Azerbaidjan;
 7. Croația;
 8. Irlanda;
 9. Ucraina;
 10. Lituania;
 11. Serbia;
 12. Georgia;
 13. Portugalia**;
 14. Republica Slovacia;
 15. Turkmenistan;
 16. Republica Belarus;
 17. Italia;
 18. Canada***;
 19. Turcia.

* Autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit.

**Autoritățile portugheze au notificat despre faptul că intrarea și ieșirea din țară se permite doar titularilor de pașapoarte biometrice, pentru un scurt sejur de 90 zile.

Totodată, cetățenii moldoveni cu pașapoartele expirate nu pot să se adreseze la autoritățile naționale pentru aplicarea unei vize de reședință și a unui permis de ședere în Republica Portugheză, dacă pașaportul moldovenesc nu este valabil cel puțin 6 luni.

***Autoritățile canadiene au comunicat despre posibilitatea recunoașterii pașapoartelor prelungite temporar, până la 30 iunie, 2023, în situația când scopul călătoriei ține de procedura de imigrare, cum ar fi cererea de reînnoire a permiselor de muncă în Canada.

Totodată, având în vedere regulile de călătorii internaționale, partea canadiană comunică faptul că cetățenii moldoveni care dețin un pașaport expirat, fără un înscris de prelungire, ar putea să se confrunte cu întârzieri de călătorie sau refuz de îmbarcare atunci când vor călători spre Canada.

Misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
32,18
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău