Italia previzionează un declin al economiei de 9% anul acesta și un avans de peste 5% anul viitor (Reuters)

  • 20 Septembrie 2020 17:30
Italia previzionează un declin al economiei de 9% anul acesta și un avans de peste 5% anul viitor (Reuters)

Italia se așteaptă la un declin al economiei de 9% anul acesta, urmat de un avans de peste 5% anul viitor, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale.

În aprilie, Executivul de la Roma previziona o scădere de 8% în 2020 și o creștere de 4,7% în 2021.

Noile estimări, alături de cele privind evoluția finanțelor publice, vor fi publicate săptămâna viitoare, și vor fi incluse în proiectul de buget pe 2021 care trebuie prezentat Comisiei Europene la mijlocul lunii octombrie.

A treia economie a zonei euro nu a mai înregistrat o creștere anuală de 5% de peste 40 de ani.

Noile prognoze nu încorporează planificatele măsuri expansioniste care vor fi finanțate din Fondul european de redresare, susțin sursele.

Șefii de stat și de guvern din statele UE au convenit în iulie asupra emiterii de datorie comună pentru constituirea unui fond de redresare post-pandemie în valoarea de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenții și 360 de miliarde ca împrumuturi.

Executivul de la Roma se așteaptă că va obține din acest fond împrumuturi și subvenții de 209 miliarde de euro.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (Istat), în trimestrul doi din 2020 economia Italiei a înregistrat un declin de 12,4%, ușor mai redus decât se aștepta Guvernul.

Luna trecută, autoritățile italiene au aprobat un nou pachet de stimulare, menit să ajute economia să depășească efectele pandemiei, în valoare de 25 miliarde de euro. Noul pachet vine în plus față de măsurile adoptate deja de Guvernul de la Roma pentru sprijinirea companiilor și afacerilor, în valoare de aproximativ 75 miliarde de euro.

Cheltuielile suplimentare vor necesita noi împrumuturi și vor duce la un deficit bugetar de peste 11% din PIB, față de 10,4% din PIB, previzionat în aprilie de autoritățile de la Roma. Datoria publică ca procent din PIB ar urma să crească la aproape 160% anul acesta.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău