Italia: Premierul Giuseppe Conte pledează pentru îmbunătățirea ''pactului de stabilitate'' al UE

  • 09 Septembrie 2019 15:36
Italia: Premierul Giuseppe Conte pledează pentru îmbunătățirea ''pactului de stabilitate'' al UE

Premierul italian Giuseppe Conte a pledat luni pentru îmbunătățirea ''pactului de stabilitate'' al Uniunii Europene (UE), care impune țărilor membre să-și mențină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut și datoria sub 60% din PIB, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Trebuie îmbunătățit pactul de stabilitate (...) pentru a susține investițiile, inclusiv pe cele menite să permită o dezvoltare echitabilă pe plan social și care să respecte mediul", a spus Conte în fața deputaților italieni, la prezentarea programului de guvernare și înaintea votului de încredere al parlamentului.

Regulile bugetare prea rigide "riscă să anuleze eforturile importante depuse pentru relansarea creșterii potențiale a țării", a atenționat șeful guvernului, subliniind totodată că interesele Italiei trebuie "urmate în interiorul și nu în afara perimetrului Uniunii Europene".

"Italia va fi motorul unei faze de relansare și înnoire a Uniunii, vizând construirea unei Europe mai solidare, mai apropiate de cetățenii ei", a asigurat Conte, în contrast cu opiniile în conflict cu UE exprimate în timpul guvernului său precedent în special de Matteo Salvini, liderul Ligii de extremă dreapta, și de Luigi de Maio, liderul mișcării antisistem 5 Stele (M5S), care au criticat Bruxellesul în legătură cu numeroase subiecte, de la Pactul de stabilitate până la gestionarea migrației, amintește AFP.

În ce privește migrația, Giuseppe Conte a promis luni o abordare "riguroasă și responsabilă" și a afirmat că legislația controversată în acest domeniu va fi revizuită conform sugestiilor președintelui Sergio Mattarella.

El a făcut apel totodată la "mai multă solidaritate" din partea partenerilor UE, precum și, între altele, la crearea de "coridoare umanitare europene" pentru evacuarea refugiaților din zonele de pericol, a consemnat dpa.

Pe lângă responsabilitatea Italiei ca stat membru al UE, celelalte linii directoare sunt "relațiile transatlantice, incluzând apartenența la NATO și legăturile esențiale cu SUA, precum și stabilizarea și dezvoltarea regiunii Mediteranei", a mai spus premierul italian.

Mediterana este "marcată de crize umanitare și de conflicte crescânde, dar rămâne și un teren al marilor oportunități", a remarcat șeful executivului de la Roma, a cărui nouă majoritate este susținută de M5S, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) și de micul partid Liberi și Egali (Liberi e uguali, Leu).

Aceste trei formațiuni ar urma să-i permită să obțină fără probleme încrederea deputaților, însă votul de marți din Senat s-ar putea dovedi mai problematic, menționează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău