Italia | Parlamentul nu a reușit să aleagă un președinte al țării, un nou tur de scrutin vineri
-
27 Ianuarie 2022 17:31
Parlamentul italian nu a reușit să desemneze un nou președinte al țării nici joi, în a patra rundă de vot, după ce în ajun o nouă tentativă a fost sortită eșecului, transmite AFP.
Marii electori de dreapta s-au abținut, în timp ce cei de stânga au depus buletine de vot necompletate în al patrulea tur de scrutin pentru alegerea președintelui republicii, vot organizat de la începutul acestei săptămâni în Camera Deputaților, scrie Agerpres.
În primele trei runde, un candidat trebuie să întrunească două treimi din voturi pentru a fi ales. Începând cu runda a patra este suficientă majoritatea simplă.
Un nou tur de scrutin se va desfășura vineri.
Funcția prezidențială în Italia este prestigioasă, dar în mare parte protocolară, iar principala miză a scrutinului ar viza șansele lui Mario Draghi, care a lăsat să se înțeleagă că ar fi de acord dacă ar beneficia de sprijinul majorității marilor electori.
Actual premier începând din februarie anul trecut și fost șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Draghi a fost mult timp favorit pentru postul de președinte, dar partidele sunt îngrijorate de ideea de a-l vedea că renunță la funcția de premier și mulți se tem de convocarea de alegeri anticipate, în condițiile în care actuala legislatură se încheie în 2023.
Nicio formațiune nu dispune în prezent de majoritatea absolută în parlament, dar toate partidele, cu excepția celui de extremă dreapta Fratelli d'Italia, participă la coaliția guvernamentală condusă de Mario Draghi.
Dacă acesta nu ar mai fi prim-ministru, ar putea fi afectate reformele necesare obținerii a miliarde de euro promiși Italiei în cadrul fondului de relansare european. Italia este marea beneficiară a acestui program, urmând să primească aproape 200 de miliarde de euro.
Suveranistul Matteo Salvini, liderul partidului Liga, a subliniat joi că Mario Draghi este ''valoros acolo unde se găsește în prezent''.
Rezultatul alegerii președintelui italian, fără candidați oficiali și cu buletine secrete, este dificil de anticipat. Printre ultimele nume puse pe masă se află cel al fostului președinte al Camerei Deputaților, Pier Ferdinando Casini, și al actualei președinte a Senatului, Elisabetta Casellati, care ar deveni prima femeie în funcția de președinte al Italiei.
Președintele Italiei este ales pentru șapte ani, prin vot indirect de o adunare formată din membrii celor două camere ale parlamentului (629 deputați + 321 senatori), cărora li se adaugă 58 delegați ai regiunilor, în total 1.008 de mari electori.