Italia | Noi sancțiuni pentru persoanele care nu s-au vaccinat anti-COVID-19

  • 07 Ianuarie 18:18
Italia | Noi sancțiuni pentru persoanele care nu s-au vaccinat anti-COVID-19

Cetățenii în vârstă de peste 50 ani din Italia care nu s-au vaccinat vor fi amendați cu 100 de euro, cei care încearcă să lucreze fără certificat verde sunt pasibili de sancțiuni cu sume de între 600 și 1.500 euro, iar dacă intră în magazine fără să prezinte cel puțin un test negativ vor plăti o amendă de 1.000 de euro, potrivit noilor măsuri adoptate de guvernul țării, relatează EFE, potrivit DIGI24.ro.

Sancțiunile incluse în noul decret de lege al Consiliului de Miniștrii, anunțate în ultimele ore, prevăd amenzi de 100 de euro, de la 1 februarie pentru cei de peste 50 de ani care nu s-au vaccinat, asigură autoritățile care vor verifica datele registrului de vaccinare, notează sursa citată.

De asemenea, angajații publici vor trebui să prezinte din 15 februarie, așa numitul "supra-certificat" (care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală) pentru a se prezenta la locul de muncă. În cazul neprezentării certificatului, amenzile sunt de între 600 și 1.500 de euro, scrie Agerpres.

În fața avalanșei de contagieri cu COVID-19, guvernul a extins obligativitatea vaccinării și personalului universitar, indiferent de vârstă, având în vedere că personalul școlar are deja această obligație de la mijlocul lunii decembrie, la fel ca personalul sanitar și cel de securitate.

Controalele vor fi realizate de angajați în cazul companiilor publice și private, în timp ce la tribunale se va efectua de către personalul de securitate, iar în universități de responsabilii centrelor universitare.

Cei care lipsesc de la locul de muncă pentru că nu au certificat de vaccinare vor fi suspendați fără să fie remunerați, dar își vor putea păstra locul de muncă până când se vor vaccina, deși compania are dreptul după cinci zile să găsească suplinitori.

Decretul de lege impune noi restricții precum obligativitatea din 10 ianuarie a prezentării super-certificatului verde în mijloacele de transport, în hoteluri, la evenimente sau festivaluri; în condițiile în care în prezent este solicitat doar pentru locurile de agrement și în restaurante.

De la 1 februarie, certificatul de bază (care include și un test negativ pentru COVID-19) va fi obligatoriu pentru a intra în centrele comerciale, care nu sunt alimentare sau farmacii - singurele locuri cu acces liber - precum și în bănci, birouri publice sau poștă.

Circulația pe mijloacele de transport fără deținerea certificatului verde este pasibilă de amenzi de între 400 și 1.000 de euro.

Noile măsuri încearcă să impulsioneze vaccinarea în Italia, unde 89,22 % din populația de peste 12 ani a primit cel puțin o doză și să stopeze curba contagierilor; în ultimele 24 de ore au fost raportate 219.441 noi cazuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău