Italia a semnat sâmbătă,28 ianarie, un acord de 8 miliarde de dolari cu Libia în domeniul gazelor naturale, cu prilejul vizitelor efectuate de premierul italian, Georgia Meloni, în țara nord africană pentru a aborda temeiul legat de energie și migrație, informează Politico Europe.
Această țară europeană, la fel ca alte state, și-a îndreptat privirea către Africa de Nord în căutările sale de a înlocui gazul rusesc cu alte surse de energie, pe fondul conflictului neprovocat declanșat de Moscova în Ucraina.
Acordul de sâmbătă a fost semnat de National Oil Corp. din Libia și de Eni din Italia. Cele două companii au declarat că vor investi 8 miliarde de dolari în dezvoltarea gazelor, precum și în energie solară și captarea carbonului, potrivit Reuters.
Înțelegerea stabilității între cele două țări, cea mai mare investiție individuală în sectorul energetic al Libiei din ultimele două decenii, apreciază Associated Press.
Directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi a fost un vocal susținător al ideilor ca Europa să se îndrepte către Africa pentru a-și satisface nevoile de aprovizionare cu energie.
La începutul acestei săptămâni, Meloni a efectuat o vizită în Algeria, principalul furnizor de gaze naturale al Italiei, unde Eni și compania energetică de stat algeriană Sonatrach au semnat un nou acord de colaborare menit să consolideze securitatea energetică și să stimuleze eforturile de reducere a emisiilor. de carbon. Anul trecut, Algeria a devenit unul dintre principalii parteneri strategici ai Italiei, după ce a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de energie al țărilor europene.
Conform celor mai recente date oferite de Eurostat, comerțul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat în urma invaziei în Ucraina, UE impunând restricții asupra importurilor și exporturilor, efectele fiind vizibile în ultimele luni.
Luând în considerare valorile ajustate sezonier, atât exporturile, cât și importurile au scăzut considerabil sub nivelurile anterioare invaziei Rusiei.
Importurile UE din Rusia au scăzut de la 6,4% la 3,8% între februarie 2022 și septembrie 2022. În aceeași perioadă, exporturile UE către Rusia au scăzut de la 2,3% la 1,1%.
Deficitul comercial al UE în relația cu Rusia a atins un vârf de 19,6 miliarde de euro în martie 2022. Acesta a scăzut apoi progresiv și în septembrie 2022 sa situat la 9,7 miliarde de euro.
Dacă nu uităm sectorial, se observă o scădere dramatică a importurilor UE de cărbune, gaze naturale, petrol, îngrășăminte, fier și oțel din Rusia, în vreme ce în cazul importurilor de nichel din această țară se constată o creștere ușoară.