Italia: Guvernul Draghi, în corzi în așteptarea deciziei Mișcării 5 Stele

  • 10 Februarie 2021 14:11
Italia: Guvernul Draghi, în corzi în așteptarea deciziei Mișcării 5 Stele

Mișcarea 5 Stele (M5S), care numără o treime dintre parlamentarii italieni, a decis miercuri să suspende posibilul său sprijin pentru Mario Draghi până la publicarea programului său, cu riscul de a întârzia formarea guvernului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

M5S, anti-sistem, prevăzuse inițial un vot online, de miercuri 12:00 GMT până joi 12:00 GMT, pentru a permite militanților săi să decidă dacă mișcarea trebuie să susțină guvernul pe care fostul președinte al Băncii Centrale Europene încearcă să-l formeze.

Un mesaj postat miercuri dimineață pe blogul partidului anunța că 'votul preconizat asupra guvernului se suspendă temporar. Noile termene de vot vor fi anunțate mai târziu'.

Această decizie survine după publicarea unui mesaj surpriză marți seara pe Facebook de Beppe Grillo, fondatorul M5S, în timp ce mișcarea se îndrepta spre susținerea unui guvern Draghi.

Evocând întâlnirea sa cu Mario Draghi în cadrul consultărilor în încercarea de a forma o majoritate guvernamentală, Beppe Grillo a spus: 'Eu aș aștepta ca el să facă publice declarațiile pe care ni le-a făcut nouă'.

Dând asigurîri că Draghi a fost de acord cu M5S în majoritatea subiectelor fierbinți, Beppe Grillo a continuat: 'Să așteptăm până când va spune public ce vrea să facă, pentru că nu are încă idei clare, nimeni aici nu are idei clare'. ' Vă cer un moment de răbdare', a conchis șeful incontestabil al M5S.

Această decizie a mișcării încetinește formarea guvernului de care are nevoie urgentă Italia, grav afectată de pandemia de COVID-19, soldată cu peste 92.000 de morți și care a aruncat economia țării în cea mai gravă recesiune de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit presei italiene, votul M5S ar putea avea loc vineri sau în weekend.

Mario Draghi, care până în prezent a primit sprijin aproape din partea tuturor partidelor, cu excepția Fraților Italiei (ISD, de extremă-dreapta), nu a reacționat public miercuri dimineață la acest regres.

Dar timpul presează, pentru că anumite măsuri importante și impopulare în cadrul luptei împotriva epidemiei de COVID-19, precum interdicția de deplasare între regiuni sau restricțiile de circulație, expiră luni, iar un nou decret guvernamental este esențial pentru a le prelungi.

Teoretic, având în vedere impactul său, acest decret nu poate fi emis de guvernul demisionar al lui Giuseppe Conte, care se ocupă doar de problemele curente și nu mai are legitimitatea necesară, notează AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău