Italia | Funeralii naționale la Genova după prăbușirea unui pod rutier. Noi corpuri au fost descoperite

  • 18 August 2018 12:27
Italia | Funeralii naționale la Genova după prăbușirea unui pod rutier. Noi corpuri au fost descoperite

Funeralii naționale au loc sâmbătă la Genova, în prezența unor înalți responsabili politici italieni, după prăbușirea unui pod rutier, accident soldat cu zeci de victime, guvernul italian atribuind operatorului autostrăzii (care includea și podul) responsabilitatea pentru această tragedie, informează AFP.

Circa jumătate dintre familiile victimelor au decis să boicoteze ceremonia de la Genova, în semn de protest împotriva guvernului, preferând funeralii private.

Ceremonia este programată să înceapă la 11:30 (09:30 GMT) într-o sală expozițională, în timp ce la locul tragediei sute de salvatori continuă să caute corpurile unor victime dispărute; prăbușirea podului a aruncat mașini și camioane în gol, făcând 38 de morți și 50 răniți, în timp ce 5 persoane sunt considerate în continuare dispărute.

Pompierii italieni care scotocesc printre ruinele podului prăbușit la Genova au găsit în noaptea de vineri spre sâmbătă noi corpuri într-o mașină strivită de un bloc de beton, a anunțat protecția civilă, potrivit AFP. Echipele de intervenție nu au dorit să precizeze numărul corpurilor găsite, dar potrivit presei italiene este vorba de mașina unei familii, în care se afla un cuplu și o fetiță de 9 ani, care tocmai s-au adăugat celor de 38 de morți confirmate.

Într-o sală imensă a Parcului expozițional din Genova, transformată într-o capelă plină de lumânări, 18 sicrie, între care unul alb al unui copil de opt ani, au fost aliniate încă de vineri, fiecare fiind acoperit cu flori, având afișat numele sau fotografia defunctului.

Arhiepiscopul de Genova, Angelo Bagnasco, care urmează să oficieze slujba religioasă la funeraliile oficiale, ce va fi difuzată pe un ecran imens, și-a exprimat "tot respectul pentru cei care au ales să nu vrea funeralii naționale".

"Nu trebuie să murim din cauza neglijenței, nepăsării, iresponsabilității, superficialități și birocratismului", a declarat vineri arhiepiscopul de Napoli, cardinalul Crescenzio Sepe, în timpul unei slujbe religioase pronunțată pentru patru tineri în orașul lor de origine.

Un doliu național a fost decretat pentru sâmbătă în Italia: drapelele sunt coborâte în bernă și iluminarea a numeroase monumente, între care Colosseumul din Roma, se va stinge în cursul serii.

Președintele italian Sergio Mattarella, președinții celor două camere ale parlamentului, cea mai mare parte a miniștrilor, precum și reprezentanți ai unor guverne străine, dar și - potrivit presei - principalii responsabili ai Autostrade per Italia, societatea care gestionează autostrada ce includea și podul, vor asista la ceremonie.

La reluarea campionatului de fotbal în acest weekend, jucătorii vor păstra un minut de reculegere și vor purta o brasardă neagră. Meciurile celor două echipe din Genova, Sampdoria și Genova, au fost în schimb amânate.

Tot vineri, guvernul italian a anunțat că procedura de revocare a concesiunii tronsonului pe care se afla podul respectiv din Genova a fost declanșată oficial printr-un mesaj trimis concesionarului Autostrade per Italia.

Într-un comunicat publicat în cursul serii, șeful guvernului Giuseppe Conte a precizat că societatea concesionară are la dispoziție 15 zile pentru a contesta această decizie. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău