Italia | Di Maio denunță recomandarea de către Bruxelles a deschiderii procedurii de deficit excesiv împotriva țării sale

  • 05 Iunie 2019 19:55
Italia | Di Maio denunță recomandarea de către Bruxelles a deschiderii procedurii de deficit excesiv împotriva țării sale

Vicepremierul italian Luigi Di Maio, șeful Mișcării 5 Stele, a denunțat miercuri drept "prea facilă" deschiderea de către Bruxelles a unei proceduri pentru deficit excesiv împotriva guvernului de la Roma, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

"De ani de zile, dăm fără să primim sau primim mai puțin decât ce ni s-ar cuveni, ani în care suntem total ignorați în chestiunea migranților, de exemplu. Toată povara este asupra noastră și, ca și cum nu ar fi suficient, ne fac morală. Lucrurile nu pot funcționa așa, este prea facil", a scris el pe Facebook.

"Vom merge în Europa și vom discuta cu responsabilitate și nu pentru a distruge. Dar este penibil să vedem că în fiecare zi se găsește un alt motiv pentru a vorbi de rău despre Italia și despre acest guvern", a adăugat el.

Bruxellesul a deschis calea unor sancțiuni financiare împotriva Italiei din cauza datoriei sale colosale, relansând confruntarea cu coaliția populistă la putere. Într-o decizie anunțată miercuri, Comisia Europeană recomandă deschiderea unei "proceduri pentru deficit excesiv" împotriva Romei "din cauza datoriei sale".

Potrivit lui Luigi Di Maio, toată vina pentru această eventuală procedură trebuie imputată precedentului guvern condus de Partidul democrat (PD, centru-stânga).

"Acum se vorbește mult despre această posibilă procedură și știți cu ce are ea legătură. Ea are legătură cu datoria făcută de PD în 2017 și 2018", a dat el asigurări.

Comisia Europeană nu a menționat decât datoria acumulată anul trecut, iar guvernul format de M5S (antisistem) și Liga (extremă dreapta) a venit la putere pe 1 iunie 2018.

"Este de neconceput ca o țară cu 6 milioane de șomeri și cu mii de întreprinderi care produc mai puțin decât potențialul lor să fie crucificată pentru că vrea să investească în creștere, locuri de muncă și reducerea impozitelor", a subliniat Di Maio.

Deschiderea unei proceduri pentru deficit excesiv nu va fi efectivă decât la finalul unui proces complex, care necesită aprobarea celorlalte state membre, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău