Italia: Aproximativ 200 de ghețari alpini au dispărut de la sfârșitul secolului al XIX-lea (organizație de mediu)

  • 10 August 16:14
Italia: Aproximativ 200 de ghețari alpini au dispărut de la sfârșitul secolului al XIX-lea (organizație de mediu)

Aproximativ 200 de ghețari alpini au dispărut de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a anunțat miercuri grupul de mediu italian Legambiente, informează ANSA.

"Tot ce a mai rămas din ei sunt resturi și pietre", a declarat grupul în prezentarea celei de-a treia ediții a "Caravanei Ghețarilor", un proiect de monitorizare itinerant desfășurat în cadrul programului "ChangeClimateChange", în parteneriat cu Comitetul italian de glaciologie.

Scopul proiectului este de a verifica "regresul dramatic al ghețarilor din cauza crizei climatice".

Suprafața ghețarilor alpini din Italia este cea mai mică din ultimele secole, iar un dezastru produs pe cel mai mare dintre aceștia, Marmolada, din Dolomiți, a provocat moartea a 11 persoane în urma prăbușirii unui serac, la data de 3 iulie.

Legambiente a precizat miercuri că ritmul de creștere a temperaturilor alpine este dublu comparativ cu rata medie globală. Atmosfera la peste 3.500 de metri altitudine este în "dezechilibru total", a declarat grupul de mediu.

La 5.184 de metri altitudine în Alpii elvețieni a fost atinsă temperatura de 0 grade Celsius la sfârșitul lunii iulie, o valoare fără precedent, a indicat Legambiente.

În acest an, Alpii italieni au cunoscut o iarnă excepțional de blândă și aridă, a adăugat grupul. Potrivit acestuia, în multe zone nu a plouat timp de o sută de zile.

Zăpada de la sol a scăzut constant în ultimii zece ani, iar multe măsurători au indicat valori zero la începutul lunii mai.

Pierderea ghețarilor și alte fenomene asociate schimbărilor climatice cauzate de om s-au agravat constant în ultimii ani, notează ANSA. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,14
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,47 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
15
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău