Italia: Aproape jumătate dintre italieni și-ar dori un guvern autoritar

  • 06 Decembrie 2019 18:55
Italia: Aproape jumătate dintre italieni și-ar dori un guvern autoritar

Aproape jumătate dintre italieni și-ar dori un guvern autoritar, care să înlăture democrația parlamentară, relevă un studiu citat vineri de agenția dpa, preluat de Agerpres.

Potrivit studiului anual realizat de institutul de cercetări sociale Censis, circa 48% dintre italieni consideră că Italia are nevoie de "un om forte la putere", care nu trebuiască să se preocupe de parlament și alegeri.

Opiniile în favoarea unui guvern autoritar ajung la 56% în rândul italienilor cu venituri mai scăzute, la 62% în rândul celor cu niveluri de educație inferioare și la 67% în rândul "clasei muncitoare", a menționat Censis.

Italienii sunt de mai multă vreme dezamăgiți de politică, în contextul în care Italia are o tradiție a guvernelor de coaliție slabe și instabile, iar politicienii săi par predispuși la scandaluri de corupție, notează dpa.

În general, raportul Censis a oferit o imagine pesimistă a Italiei de azi. Potrivit studiului, doar 14% dintre italieni sunt optimiști în ce privește viitorul, iar consumul de medicamente tranchilizante a crescut cu 23% față de 2015, ajungând la 4,4 milioane de utilizatori în 2015.

Totuși, 62% dintre italieni se declară convinși țara lor nu trebuie să iasă din Uniunea Europeană, procentul susținătorilor unui "Italexit" nefiind nici el neglijabil, 25%, adică unul din patru italieni.

În plan economic, Italia stagnează de aproape 20 de ani, fiind singura țară din Uniunea Europeană, pe lângă Grecia, al cărei PIB nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău