Italia a prelungit starea de urgență până pe 15 octombrie

  • 30 Iulie 2020 19:55
Italia a prelungit starea de urgență până pe 15 octombrie

Guvernul italian a formalizat prelungirea stării de urgență până pe 15 octombrie pentru a gestiona pandemia de COVID-19, după ce a obținut sprijinul parlamentului, dar fără susținerea opoziției de dreapta, relatează joi agenția EFE.

Executivul condus de Giuseppe Conte a aprobat miercuri seară extinderea stării de urgență decretate pe 31 ianuarie, când a început criza sanitară, și care urma să expire vineri.

Pentru această prelungire coaliția guvernamentală formată în principal din Partidul Democrat (de centru-stânga) și Mișcarea cinci Stele au consultat cele două camere legislative, Senatul și Camera Deputaților. Însă extinderea stării de urgență a fost respinsă de partidele de dreapta aflate în opoziție, respectiv Liga, Frații Italiei, Forța Italia (formațiunea lui Silvio Berlusconi) și alte partide mai mici.

Opoziția consideră că prelungirea stării de urgență nu se mai justifică la ora actuală în condițiile scăderii notabile a numărului de infectări și privește cu circumspecție gestiunea situației prin decrete.

Premierul Giuseppe Conte susține în schimb că prin menținerea stării de urgență guvernul va fi mai bine pregătit să răspundă rapid și eficient apariției unor focare și a negat orice încălcare a libertăților cetățenești, răspunzând astfel unei acuzații a opoziției, el promițând totodată că aceasta este ultima prelungire a stării de urgență dacă situația epidemiologică nu se va agrava.

Epidemia pare sub control în acest moment în Italia, unde în ultimele săptămâni s-au înregistrat în medie aproximativ 200 de noi cazuri de infectare pe zi. Totuși, autoritățile avertizează că virusul rămâne în circulație și insistă că trebuie respectate în continuare regulile de prevenție. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău