Italia a aprobat un plan bugetar pentru 2021 marcat de pandemie

  • 18 Octombrie 2020 16:13
Italia a aprobat un plan bugetar pentru 2021 marcat de pandemie

Guvernul italian a aprobat duminică dimineața o ajustare financiară a bugetelor pentru 2021, prin care mobilizează 39 miliarde de euro pentru măsuri destinate, printre altele, combaterii pandemiei și atenuării efectelor acesteia, relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

Consiliul de miniștri ai Mișcării 5 stele și Partidul Democrat s-au pus de acord asupra acestui proiect de lege, care este încadrat în următoarele bugete generale ce vor trebui să obțină aprobarea Comisiei Europene și a Parlamentului.

Conturile prezintă "o semnificativă expansiune fiscală" și "importante măsuri" pentru a continua strategia implementată până în prezent pentru combaterea pandemiei de coronavirus, într-un moment în care aceasta pare că "explodează", cu peste 10.000 de îmbolnăviri pe zi, scrie EFE.

Totodată, proiectul include măsuri pentru impulsionarea sistemului economic, aflat în recesiune din cauza urgenței sanitare, și pune în aplicare reforme precum cea a Fiscului, în domeniul muncii, al educației și mai multe investiții publice.

În primul rând, va fi consolidat sectorul Sănătății, cu alocarea a circa 4 miliarde de euro pentru sprijinirea personalului medical, angajarea a circa 30.000 de medici și asistenți medicali în 2021 și pregătirea unui fond pentru vaccinul covid-19.

O altă sumă de 4 miliarde de euro va fi destinată sectoarelor cele mai afectate de pandemie, cu măsuri precum extinderea moratoriului pentru împrumuturile IMM-urilor și un ajutor de 1,5 miliarde euro pentru promovarea internațională a companiilor.

De asemenea, se intenționează consolidarea sistemului de educație, prin angajarea a 25.000 de profesori, cu o investiție de 1,2 miliarde euro, și reformarea școlilor, cu 1,5 miliarde euro. Alte 2,4 miliarde euro vor merge către sectorul universitar.

În ceea ce privește măsurile de stimulare a pieței muncii, se vor elimina, timp de trei ani, impozitele în cazul angajării de tineri sub 35 de ani etc.

Pe de altă parte, importanta reformă fiscală va fi "stimulată" cu 8 miliarde de euro.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău