Italia a acceptat să primească nava umanitară Ocean Viking, cu 113 migranți salvați din apele mării

  • 28 Decembrie 2022 11:08
Italia a acceptat să primească nava umanitară Ocean Viking, cu 113 migranți salvați din apele mării

Italia a primit într-un port sigur Ocean Viking, nava umanitară a SOS Mediterranee, pentru debarcarea celor 113 persoane salvate în Marea Mediterană în prima operațiune a ambarcațiunii de la acostarea ei în Franța, în noiembrie, a anunțat, marți ONG-ul.

Nava s-a îndreptat către portul Ravenna, desemnat de autoritățile italiene drept port sigur, a precizat ONG-ul într-un comunicat, deplângând „cele patru zile lungi de navigație” necesare pentru a ajunge acolo. Migranții de la bordul navei au fost salvați în noaptea de luni spre marți în apele internaționale, în zona de căutare și salvare malteză, aproape de zona libiană, a mai transmis ONG-ul, conform Agerpres.

Printre migranții salvați, „23 de femei, dintre care unele însărcinate, aproximativ treizeci de minori neînsoțiți și trei bebeluși, dintre care cel mai mic are doar trei săptămâni”, a mai transmis SOS Mediterranee, al cărei sediu este la Marsilia, în sud-vestul Franței.

Ei se aflau pe „o barcă gonflabilă neagră supraîncărcată, în întuneric total”, potrivit SOS Mediterranee. La mijlocul lunii noiembrie, Ocean Viking a debarcat la Toulon, în sud-estul Franței, cu 230 de migranți salvați între Libia și Italia, după trei săptămâni de rătăcire în căutarea unui port sigur și a unei dispute diplomatice între Franța și Italia. Guvernul francez a acceptat să primească nava „în mod excepțional” după refuzul Italiei, provocând tensiuni diplomatice între cele două țări.

Plasați într-o „zonă de așteptare” închisă, cei mai mulți dintre supraviețuitori au fost eliberați fie prin hotărâre judecătorească, fie pentru că erau minori neînsoțiți, fie beneficiind de admitere în Franța în virtutea azilului. De la începutul anului, 1.998 de migranți au dispărut în Mediterana, dintre care 1.369 în centrul acestei mări, cea mai periculoasă rută de migrație din lume, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). În fiecare an, mii de oameni care fug de conflict sau sărăcie încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană din Libia, ale cărei coaste se află la 300 km de Italia.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
16
Sun
15
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău