Istoricul Virgiliu Pâslariuc: Unirea nu se produce cu bagheta magică și trebuie înfăptuită pe baze democratice

  • 27 Martie 2017 15:16
0%
00:00:00
00:00:00

La 27 martie 1918, Sfatul Țării vota Unirea Basarabiei cu România. La 99 de ani de la evenimentul istoric, unirea rămâne un subiect actual pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul este considerat, mai degrabă, o reunificare, deoarece provincia fusese ruptă de Moldova și alipită Rusiei, cu peste un secol înainte, în anul 1812.

Acum 99 de ani, la 27 martie 1918, la Chișinău, Sfatul Țării a aprobat, cu 86 de voturi „pro”  unificarea condiționată cu Regatul României, astfel, la mai mult de un centenar de la anexarea rusească din 1812, Basarabia revine în hotarele românești de altădată. Potrivit actului Unirii, Basarabia își păstrează autonomia, iar Sfatul Țării își continuă activitatea. Peste șapte ani de la Unire, în 1925, Basarabia renunță la aceste condiții, iar Statul Român devine unul centralizat.

La 99 de ani de la evenimentul istoric, Unirea Basarabiei cu România rămâne un subiect actual pe ambele maluri ale Prutului. În opinia istoricului Virgiliu Pâslariuc, factorul politic este unul determinat într-o eventuală unire. Într-o emisiune la Radio Chișinău, Virgiliu Pâslariuc a declarat că este nevoie de proiecte exacte pentru acest proces de integrare.

„Unirea nu poți să o promiți. Iată la noi se vorbește că unirea se va produce la anul, la o sută de ani de la Unire, dar care sunt condițiile? Nu este o poveste care se produce cu bagheta magică, trebuie să fie anumite condiții care să fie materializate. Nu putem să repetăm ce s-a întâmplat la 1918, fiindcă acum este alt context și acum singura posibilitate ca acest să aibă loc este pe baze democratice, trebuie să convingi cetățenii că acest proces este fiabil”, a declarat Virgiliu Pâslariuc.

Directorul Teatrului Național Sibiu, Constantin Chiriac, consideră că este nevoie de mai multe parteneriate între Republica Moldova și România.

„Orice declarație unionistă sau împotriva unirii are mereu conotație politică. Vor fi dezbateri pro și contra care vor diviza și manipula oamenii. Cel mai important deziderat e ca oamenii să trăiască fără mai bine, lucru care nu se poate fără dialog, fără schimburi. Trebuie parteneriate pe picior de egalitate”, a declarat Constantin Chiriac.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, declarat pentru Radio Chișinău că unirea poate fi decisă de către cetățenii Republicii Moldova și ai României.

„Nu un diplomat va decide acest lucru, ci popoarele celor două țări vor trebui să decidă. România rămâne poate cel mai bun și cel mai fidel avocat pe care Republica Moldova îl poate avea în ceea ce privește parcurgerea de către Republica Moldova a traseului său european”, a constatat Daniel Ioniță.

Atât în Republica Moldova, cât și în România se organizează mai multe evenimente dedicate unirii de la 1918.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău