Istoricul testelor cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord

  • 12 Februarie 2017 14:31
Istoricul testelor cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord

La 12 februarie 2017, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, potrivit ministerului sud-coreean al Apărării. Racheta a fost lansată în jurul orei locale 07.55, duminică (22.55 GMT sâmbătă), de la baza aeriană Banghyeon, situată în vestul Coreii de Nord, și s-a îndreptat spre est, în direcția Mării Japoniei. Racheta a parcurs circa 500 de kilometri, iar apoi a căzut în mare.

Primele cercetări în domeniul construcției de rachete balistice ale Republicii Democrate Populare Coreene (RPDC) datează din anii '60 ai secolului trecut, când Phenianul încerca să-și dezvolte capacitățile strategice în colaborare cu China și URSS, scrie AGERPRES.

Primul test de rachetă balistică efectuat de RPDC s-a înregistrat la 29-30 mai 1993. Atunci a fost lansată racheta Nodong-1 în Marea Japoniei, de la o bază din Hwadae, în apropierea portului Wonsan. Realizată la jumătatea anilor '80, racheta Nodong-1 este considerată una cu rază medie de acțiune, fiind o variantă îmbunătățită a rachetei sovietice SS-1, cunoscută și sub numele de ''Scud''.

La 31 august 1998, RPDC a lansat satelitul Kwangmyongsong-1, primul pe care această țară l-a lansat. Deși guvernul nord-coreean a considerat lansarea un succes, nu au fost depistate obiecte noi pe orbită. Evenimentul a fost primit cu îngrijorare de numeroase țări, având în vedere că tehnologia folosită pentru lansarea satelitului poate fi folosită și pentru propulsarea unei rachete balistice intercontinentale.

Noi teste cu rachete au fost efectuate de RPDC la 5 iulie 2006. Printre cele peste șapte rachete lansate s-a numărat una cu rază lungă de acțiune, denumită Taepodong-2 și lansată din baza Musudan-ri, precum și una cu rază scurtă, Nodong. Toate au amerizat în Marea Japoniei. Acțiunile RPDC au provocat imediat reacții de condamnare din partea comunității internaționale și au antrenat convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU. În apărarea lor, nord-coreenii au declarat că testele nu sunt decât manevre militare de rutină în vederea sporirii capacității defensive a țării.

La 5 aprilie 2009, a fost lansat satelitul Kwangmyongsong-2. La 25 mai 2009, regimul de la Phenian a procedat la un nou tir cu rachetă sol-aer și altul sol-mare, în largul coastelor estice ale RPDC, în apropierea localității Hamhung.

Un nou satelit a fost lansat de către RPDC la 13 aprilie 2012, Kwangmyongsong-3, însă racheta a explodat la 90 de secunde de la lansare. La 12 decembrie 2012, nord-coreenii au lansat cu succes satelitul Kwangmyongsong-3 Unitatea 2. Racheta folosită s-a numit Unha 3, fiind o derivată a rachetei militare Taepodong-2.

Noi lansări de rachete balistice au fost efectuate de Coreea de Nord în luna mai 2013. Acestea au avut o rază scurtă de acțiune și au căzut în Marea Japoniei.

În luna iunie 2014, Coreea de Nord a efectuat un test cu o nouă rachetă tactică de înaltă precizie, conform agenției oficiale nord-coreene KCNA care a subliniat un ''progres'' semnificativ în capacitatea de apărare a țării. La 2 iulie 2014, Coreea de Nord a lansat două noi ''proiectile'' cu rază scurtă de acțiune spre largul mării. La 9 iulie 2014, armata nord-coreeană a lansat alte două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Marea Chinei de Est, primele în 20 de ani lansate din zona de coastă. Cele două rachete au căzut în apele internaționale după ce au parcurs 500 de kilometri.

La 7 februarie 2016, Republica Populară Democrată Coreeană a anunțat că a reușit să plaseze un satelit pe orbită după un tir de rachetă considerat de o mare parte a comunității internaționale ca un test de rachetă balistică. Racheta a fost trasă în jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreii de Nord. În august 2016, Coreea de Nord a efectuat o serie de tiruri de încercare cu rachete nucleare de pe submarine, ultimul ajungând la 500 de km distanță, în Marea Japoniei. În octombrie, Coreea de Nord a lansat în două rânduri rachete Musudan de la baza aeriană Banghyeon, situată în vestul țării.

Organizația Națiunilor Unite a condamnat, în repetate rânduri, testele cu rachete balistice efectuate de RPDC. Cea mai recentă reacție a Consiliului de Securitate al ONU a venit în martie 2016, odată cu rezoluția 2270, care cere statelor membre să impună sancțiuni comerciale dure pentru a sufoca economia Coreii de Nord și, odată cu ea, programul de rachete și de arme nucleare nord-coreean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău