ISTORIC. Sportivii moldoveni prinși DOPAȚI

  • 08 Iulie 2015 12:34
ISTORIC. Sportivii moldoveni prinși DOPAȚI

Halterofilul moldovean Anatol Cârâcu a fost prins dopat la campionatele europene care au avut loc în aprilie la Tbilisi, Georgia.

După ce a fost depistat pozitiv la controlul anti-doping, Anatol Cârâcu a fost lipsit de medalia de bronz cucerită la europenele de la Tbilisi. De asemenea, sportivul a fost descalificat pentru o perioadă de opt ani. Anatol Cârâcu a mai fost prins dopat în 2007 când a primit o suspendare de doi ani. În 2010 și 2012 el a devenit campion european, iar la Jocurile Olimpice de la Londra a obținut medalia de bronz.

De asemenea, Adrian Zbârnea, medaliat cu argint la europenele din Georgia, riscă și el sancțiune. Potrivit site-ului Federației Internaționale, acesta a fost suspendat provizoriu după ce rezultatul probei A la controlul anti-doping a fost pozitiv. O decizie finală va fi luată după analiza probei B.

Din 2003 încoace, în afară de Anatol Cârâcu, alți 8 halterofili moldoveni au fost prinși dopați, iar trei dintre aceștia au fost discalificați pe viață.

În 2013, vicecampionul european Igor Bour a fost suspendat pe viață după ce mai fusese prin dopat în 2008 și 2004, prima dată însă acesta evoluând cu numele de Igor Lazăr.

În anii 2006 și 2008 au fost excluși din sport pentru recidivă în utilizarea preparatelor interzise Alexandru Bratan și Vladimir Popov. Anul trecut, Andrei Bârcă a primit o suspendare pe doi ani sancțiunea urmând să expire în aprilie anul viitor. Alexandr Șpac și-a ispășit pedeapsa de doi ani în aprilie anul acesta, iar Gheorghe Cernei își va recăpăta dreptul de a evolua pe 11 iulie. Ambii fuseseră prinși dopați în 2013.

În 2009 a mai fost depistat pozitiv la controlul anti-doping Dmitri Davâdenco, iar în 2003 – Victor Chislean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău