Istoric român: Stalinismul influențează până prezent societatea din R. Moldova
-
10 Iulie 2023 14:20
Stalinismul influențează până prezent societatea din Republica Moldova, iar războiul provocat de Federației Rusă în Ucraina are legătură directă cu propaganda din acea perioadă, a afirmat astăzi în cadrul unei dezbateri la agenția IPN, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Florin Abraham, doctor habilitat în istorie. El a explicat că ceea ce s-a schimbat astăzi este apariția rețelelor de socializare, transmite Radio Chișinău.
Impactul stalinismului există până în prezent în societatea din Republica Moldova, pentru că au fost distruse elitele, marginalizate valorile și s-a produs rusificarea populației, a declarat șefa Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, Ludmila Cojocaru, doctor în istorie. Potrivit acesteia Republica Moldova are nevoie de un institut pentru studierea totalitarismului.
„Procesul de destalinizare în Basarabia a însemnat teroare, distrugerea elitelor, masacrarea oamenilor liberi și au fost marginalizate valori. Iar impactul se regăsește până în prezent în societatea din Rep. Moldova prin faptul că există o memorie vie traumatizată și traumatizantă pentru noi cei de astăzi”, a spus Ludmila Cojocaru.
În opinia directorului Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Florin Abraham, stalinismul are o legătură directă cu ceea ce face astăzi Federația Rusă în Ucraina, pentru că dacă analizăm modul în care sunt construite argumentele, ele sunt derivate direct din stalinism, spune Florin Abraham.
„În Federația Rusă lucrurile sunt mai complicate pentru că nu a avut loc niciodată o destalinizare profundă. În timp ce alte state mai ales cele ce fac parte din NATO și UE au poziții oficiale foarte clare de condamnare a crimelor. Nucleul explicativ al așa zisei operațiuni speciale în fapta agresiunii Ruse împotriva Ucrainei își are originea exact din propaganda de tip stalinist. Nu sunt elemente fundamentale diferite față de ceea ce a fost în perioada stalinistă în actuala propagandă de război, chiar dacă acum ea este purtată și cu instrumentele rețelelor de socializare”, a declarat Florin Abraham.
La rândul său, Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, a subliniat că e nevoie de educație încă din școală pentru ca oamenii să înțeleagă pericolul stalinimului.
„Eu cred că pericolul eminent de stalinizare a societății nu există, dar eu sunt de acord că este acum o frână, de aceea e nevoie de instruire în școli ca oamenii să înțeleagă toate pericolele”, a precizat Igor Boțan.