Istoria referendumurilor din Republica Moldova. Câte astfel de exerciții democratice au avut loc și câte au fost validate

  • 27 Septembrie 11:33
Istoria referendumurilor din Republica Moldova. Câte astfel de exerciții democratice au avut loc și câte au fost validate

În Republica Moldova, referendumurile au avut un rol important pentru exprimarea voinței cetățenilor, evidențiind întrebările adresate, ratele de participare și efectele acestora asupra legislației și politicii naționale, se arată pe pagina de Facebook alegeri.md.

Primul referendum derulat în Republica Moldova a avut loc pe 6 martie 1994 și a avut o rată de participare de 75,1%, fiind astfel validat.

Referendumul a fost unul consultativ, iar la în întrebarea „Sunteți pentru ca Republica Moldova să se dezvolte ca stat independent și unitar”, 75,1% au răspuns cu „Da”, iar cu „Nu” au răspuns 2%.

Un al doilea referendum a avut loc pe 23 mai 1999, cetățenii fiind întrebați dacă sunt de acord cu modificarea Constituției pentru instituirea unui regim prezidențial în Republica Moldova. Cu o rată de participare de 58,3%, referendumul, care a fost tot unul consultativ, a fost validat. 64,2% dintre participanți au răspuns cu „Da”, în timp ce 35,8% au răspuns cu „Nu”.

Cu toate acestea, Constituția nu a fost modificată. Opoziția parlamentară din aceea perioadă și Curtea Constituțională au blocat schimbarea regimului de guvernare

Al treilea referendum, de data aceasta constituțional, a avut loc pe 5 septembrie 2010. Rata de participare a fost de doar 30,29%, ceea ce a făcut ca referendumul în care cetățenii au fost întrebați dacă susțin modificarea Constituției pentru alegerea directă a președintelui, să fie invalidat. În aceea perioadă, rata de participare pentru ca un referendum să fie validat trebuia să fie de 50%+1.

Al patrulea referendum, primul în care rata de participare pentru validare a scăzut o treime din alegătorii înscriși în registrul electoral, a avut loc pe 24 februarie 2019.

Referendumul avea două întrebări la care cetățenii trebuiau să răspundă: „Sunteți pentru reducerea deputaților din Parlament de la 101 la 61”? și „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu îți îndeplinesc corespunzător obligațiile”? 

Rata de participare a fost de 39,78%, referendumul fiind astfel validat. 65,1% dintre participanți au spus „Da”, iar 23,3% au răspuns cu „Nu” la prima întrebare, în timp ce 70,7% au rîspuns cu „Da” și 17,7% cu „Nu” la cea de a doua întrebare.

Deși votul popular a susținut ambele măsuri, nu au fost făcute. Reforma propusă de Partidul Democrat, aflat atunci la guvernare, nu a fost implementată din cauza schimbărilor politice din 2019.

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii sunt invitați să participe la cel de al cincilea referendum din istoria Republicii Moldova și să răspundă la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană”?

Referendumul este unul constituțional, iar pentru validarea acestuia, la vot, trebuie să participe cel puțin o treime din alegătorii înscriși în registrul electoral, iar ca rezultatul să fie valid, minim jumătate din cei prezenți la vot trebuie să-și expună opțiunea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:4,63 m/s
Sat
22
Sun
17
Mon
10
Tue
11
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău