Istoria Radio România, Radio Chișinău

  • 31 Octombrie 2014 12:11
Istoria Radio România, Radio Chișinău

Radio România, de la prima emisie și până în prezent a fost alături de poporul român în cele mai dificile momente istorice, relatând ascultătorilor despre evenimente precum asasinarea de către legionari a primului ministru Armand Călinescu și declarația regelui Mihai I, de la 23 august 1944, dar și despre revoluția de la 1989. Prima emisie a postului…

Radio România, de la prima emisie și până în prezent a fost alături de poporul român în cele mai dificile momente istorice, relatând ascultătorilor despre evenimente precum asasinarea de către legionari a primului ministru Armand Călinescu și declarația regelui Mihai I, de la 23 august 1944, dar și despre revoluția de la 1989. 

Prima emisie a postului Radio Romania avea loc acum 86 de ani, la 1 noiembrie 1928, la ora 17:00. Emisiunea a fost deschisă cu anunțul: Alo, alo, aici Radio București, urmat de discursul președintelui Societății, Dragomir Hurmuzescu. A urmat un program muzical, știri, s-au recitat versuri, s-a transmis un buletin meteorologic, știri sportive. Postul avea inițial 17 angajați.

În prima emisiune pentru copii, prima piesă de teatru, dar și prima emisiune umoristică, Ora Veselă, cu participarea cuplului de umoriști, Stroe și Vasilache.

În aprilie se difuzează în direct, de la Opera Română, „Aida” de Giuseppe Verdi. În 1933 are loc prima transmisie a unui meci de fotbal internațional: România - Iugoslavia.

Pentru ca publicul să aibă acces la acest nou mijloc de comunicare, se propune în acea perioadă scăderea taxelor la importul de aparate de radio. Astfel, numărul orelor de emisie crește în fiecare an.

În 1939, radioascultătorii au putut să o audă cântând, pentru prima dată, pe Maria Tănase, pe undele radio.

În 1939, la Chișinău este deschis primul studio regional, Radio Basarabia, cu un emițător de 20 kw, instalat de firma Marconi, fiind la acea vreme cel mai bun din România. În 1940, postul Radio Basarabia a fost închis datorită invaziei trupelor sovietice. Cu o parte din echipamentele evacuate de la Chișinău a fost posibilă deschiderea în 1941 a unei alte stații regionale la Iași - Radio Moldova. Doi ani mai târziu sunt instalate emițătoare la Moldovița, Dobrogea, Argeș, Gloria, Piatra, Carpați, Bucegi, Olt.

În anii celui de-al doilea Război Mondial difuzarea programelor a fost asigurată fără întrerupere.

Pe 23 august 1944 Radio România difuzează mesajul regelui Mihai I către țară și proclamația guvernului privind demiterea și arestarea lui Ion Antonescu și încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu cu Aliații și de colaborare militară cu Uniunea Sovietică. Imediat a doua zi, pe 24 august, sediul Societății Române de Radiodifuziune este distrus de un bombardament german.

La București au fost bombardate toate studiourile, a căzut o bombă chiar pe cabinele tehnice. Inginerul Paul Știubei își amintea într-un interviu: ”Un coleg de-al meu și bun prieten, Valentin Bude, inginerul, care era aici, a fost îngropat și a stat o zi sau două sub dărâmături până l-au scos afară, cu un picior lovit”.

Odată cu venirea la putere a comuniștilor în România, și postul național de radio a cunoscut schimbări majore. Au loc epurări de personal, pe motive ideologice. Dintr-un interviu cu Dumitru Dăscălescu, redactor la Radio Moldova din Iași, apoi la București aflăm că toți ziariștii au fost pedepsiți pentru că ar fi făcut propagandă împotriva Uniunii Sovietice. Pe 11 iunie 1948 se produce naționalizarea Societății Române de Radiodifuziune.

În anii următori încep să apară, treptat, studiourile regionale, Radio Cluj, Radio Craiova, Radio Timișoara, Radio Târgu-Mureș și se redeschide Radio Iași.

Printre vocile care pot fi auzite la Radio România în acei ani este și cea a compozitorului George Enescu.

În 1985 au fost desființate studiourile regionale de radio, sub pretextul realizării de economii la  energie electrică. Stațiile regionale vor fi redeschise după decembrie 1989, odată cu prăbușirea regimului ceaușist în România. În zilele revoluției, Radio România a fost în prima linie transmițând mesajele revoluționarilor către populație, deși se încercase oprirea emisiei.

Tot la radio s-a transmis și faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost prinși.

După prăbușirea regimului comunist în România, Radio România continuă să se dezvolte și să relateze despre evenimentele interne și internaționale.

Unul dintre cele mai noi produse Radio România este Radio Chișinău, redeschis în Republica Moldova la 1 decembrie 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău