Istoria din spatele „butonului” care ar putea declanșa Primul Război Nuclear

  • 06 Ianuarie 2018 14:37
Istoria din spatele „butonului” care ar putea declanșa Primul Război Nuclear

Pentru prima oară de la sfârșitul Războiului Rece, americanii se tem de modul în care ar putea utiliza președintele SUA arsenalul nuclear pe care îl are la îndemână. Recent, acesta a publicat pe pagina sa de Twitter faptul că ''butonul său nuclear'' este mult mai ''mare și mai puternic'' decât cel al liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un.

De la președenția lui John F. Kennedy până în prezent, fiecare lider al statului a fost urmat de un ofițer care deținea o servietă cu ajutorul căruia putea fi lansat oricând un atac nuclear. Conform History, acest lucru nu poate fi produs prin simpla apăsarea a unui buton, ci prin introducerea unor coduri nucleare. 

Până în prezent, niciun președinte ale Statelor Unite ale Americii nu a utilizat servieta, chiar și așa de ce ar râmăne decizia începerii unui război nuclear în mâinile unei singure persoane? Singurul președinte din istorie care a aprobat un astfel de atac a fost Harry S. Truman, însă acesta nu a fost cu adevărat implicat direct în luarea deciziei. 

Deși știa că este plănuit un atac nuclear, ofițerii militari l-au executat. Truman se afla pe o navă atunci când prima bombă a lovit Hiroshima pe 6 august 1945. El a aflat de bombardament după aproximativ 16 ore, timp în care s-a relaxat pe puntea vasului. Alex Wellenrstein, profesor de știință și tehnologie din cadrul Institutului de Tehnologie din SUA, susține că Truman nu ar fi știut nimic despre bombardamentele de pe 9 august. ''Nu cred că erau multe indicii ale celui de-al doilea bombardament,'' a declarat Wellersein. 

La scurt timp după bombardamentul din Nagasaki, ofițerii militari i-au spus lui Truman că într-o săptămână pot pregăti o nouă bombă. Pentru a preveni lansarea următoarei bombe, Truman a preluat controlul asupra situației și a interzis lansare unui atac fără aprobarea președintelui. De asemenea, a redus accesul ofițerilor militari la acest tip de arme. 

Kennedy ar fi putut lansa un atac nuclear chiar și de pe patul de spital

Următorul președinte Dwight D. Eisenhower a schimbat legislația însă într-o direcție diferită prin oferirea accesului ofițerilor la armele nucleare. Însă la scurt timp Kennedy a redus din nou accesul. La sfârșitul mandatului de președinte a lui Kennedy a apărut și varianta inițială a servietei în care se aflau numere de telefon și planuri de atac. Nu se știe încă momentul în care oamenii au aflat de acest lucru, dar la începutul anului 1965, The Baltimore Sun scria un articol despre ''servieta'' cu capacități nucleare. În același articol, a fost descris faptul că ofițerul ce căra servieta l-a urmat pe Kennedy chiar și la spital după ce a fost împușcat. 

În timpul Războiului Rece, președinții cărau servieta după ei în cazul în care Uniunea Sovietică lansa un atac surpriză. Wellerstein afirmă că la sfârșitul mandatului Nixon consuma frecvent alcool, iar membrii administrației se îndoiau de capacitatea sa de a controla servieta. 

Însă există teama privind acțiunile fără precedent pe care Trump le-ar putea realiza. În februarie 2017, un musafir din cadrul unei petreceri găzduite de Trump a postat pe pagina sa de Facebook o imagine în care se afla lângă ofițerul care deținea servieta. Însă mult mai înfricosător a fost momentul în care în timpul unei cine pe terasa resortului, Trump a discutat despre pericolul nuclear pe care îl reprezintă Coreea de Nord. 

Deși există un protocol prin care ofițerii pot analiza dacă președintele are discernământul să utilizeze servieta, însă în cele din urmă decizia  este a președintelui. 

Sursa: Descopera.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău